tirsdag den 24. juli 2012

Lugearbejde



Jeg har vist tidligere nævnt noget om lugning, og vil fortælle lidt om hvilke udfordringer det giver her i denne del af Spanien.
Jorden her er lerjord med masser af sten, som selvfølgelig er fint for dræn, samtidig danner jorden også hurtig skorpe og holder på vandet.
Sidste år havde vi den tørreste sommer de sidste 25 år, ingen regn her i næsten 6 mdr, hvilket er stort set umuligt at dyrke noget andet end iris, der elsker tørken til en vis grad, men de blev dog vandet ca hver anden måned i sommeren, i år har været mere normal med regn pænt fordelt over foråret og først på sommeren, men stadig til den tørre side!!
Når det så regner meget bliver jorden smat og umulig at arbejde i den første dag efter, derefter blød og fin for 3-4 dage, så igen gradvis mere tør, så det gælder om at være hurtig ude :)
Stort set alt ukrudt her er med pælerod, hvilket besværliggør lugning i tørre perioder, for at luge bliver vi nødt til at vande dagen i forvejen så jorden bliver medgørlig.
Vi har ca 150 rækker med iris af en gennemsnitlig længde på 6-8 mtr, så det løber op i ca 1000-1200mtr række, der bliver håndluget, vi har godt nok en god lille rækkefræser men da rødderne fra iris ligger rimelig højt duer det ikke , samtidig skal der stadig håndluges mellem rhizomerne, så vi starter tidligt i jan-feb med det arbejde og forsætter stort set til blade og plante er blevet for tæt, efter blomstring og indtil det her tidspunkt i Juli tager vi kun det værste, samtidig er det mere tørt og ukrudtet holder op med at vokse, vi har efterhånden fået bund i det værste staude-ukrudt men hele tiden kommer nyt.
          Fra maj hvor vi fik en tordenskylle med is!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar