lørdag den 29. juli 2017

Jagten på iris lutescens 2 del

Fra Girona til Montpellier er der et par timers kørsel,men jeg havde fundet et par steder vi skulle tjekke inden  da .bl.a et område omkring  Opoul-Périllos, ikke så langt fra Perpignan, vi kørte noget forkert og endte ude på en stenet markvej, men heldigvis fandt vi lidt forskellige vilde planter og en lille koloni af lutescens inden vi nåde frem til vores bestemmelsessted.
Tulipa sylvestris ser man mange steder om foråret, de er flotte  i den vilde natur som her.
Flot geranium argenteum med meget fint løv voksende mellem stenene.
    Ornithogalum narbonense var der også i blomst ,her et fint eksemplar.
 Iris lutescens land!! begge sider af vejen ,  hvor vi holder parkeret er fyldt med iris lutescens og andre planter, superflot landskab, her er vi ca 200mtr over havet.
 Stort set overalt på disse skråninger fandt vi blomster eller irisplanter uden blomst, meget imponerende med de forskellige nuancer som er opstået via insektbestøvning og derved frø som  har spredt sig gennem tiden.


Den blåviolette lutescens er  den farve som er dominerende, men man kan finde mange små nuancer indenfor de blå toner ,alt efter lokalitet.
Som man kan se på disse fotos er det en lav plante, nogen af de laveste var ikke meget mere end 5-7cm, andre mere standard 8-15cm, 1-2 blomster pr stængel.
                                  En superfin lys blå med striber ,dem så vi ikke så mange af.
 Gul er  også en af oprindelige farver af iris lutescens, den er efter den blåviolette , den som man ser mest , og selvfølgelig i forskellige nuancer af gult.
 Jeg var glad for at finde lutescens i lyse nuancer som denne, samtidig har lige netop denne her iris en meget fin form.


                                      Vilde narcisser var også i blomst samtidig med iris, her en lysere gul  lutescens med striber ,meget flot form,.
 Her en meget flot lysegul med lange petaler, den så vi kun dette sted.



                                                         En næsten hvid variant!

Her så to grupper ,hvor man tænker hvordan farverne kan holdes så adskilt? måske  fordi evt pollen fra andre iris ikke giver genetisk afsæt i afkommet,eller de er sterile og kun formeres vegetativt, det er nok det sidste som er forklaringen i det her tilfælde, ellers ville der være planter i nærheden med nuanceforskelle.

2 kommentarer:

  1. Hej Jan

    Det tror jeg du har ret i - at de 2 adskilte grupper formerer sig vegetativt. Tror og håber nu ikke den er steril, så er det jo en endestation...
    Og sikken mange lækre varianter, der er unægtelig noget at krydse videre med!
    Det er vel også tanken?

    Ha en dejlig søndag

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Karsten
      En del iris som er sterile (mor el. far) har en tendens til at dele sig ekstra hurtigt vegetativt, ikke at det er en regel ,men noget jeg har observeret gennem tiden.
      Ja jeg håber en del af det vi indsamlede vil blomstre og jeg kan udvælge nogle gode krydsninger hen af vejen :)
      Ha en god søndag

      Slet