onsdag den 20. januar 2016

Iris på marken 2016

Vi er godt i gang med det nye år, og de første iris er da også fremme ,ja rent faktisk var den første iris-blomst allerede sprunget ud på årets sidste dag,som sædvanlig er det reticulatairis som er så tidlige.
                                               Reticulata iris "Down to Earth"
Ja det blev ikke til noget skriveri på bloggen sidste år,men vil prøve at ændre på det i år,nogen gange kan man gå lidt i stå med inspirationen,synes at med en blog som denne ,der har et smalt emneindhold,vil der tit være en stor risiko for gentagelse,well vi prøver:)
 Et stemnings-billed fra maj 2015,hvor der var mange planter i blomst og vejret var godt,rent faktisk var maj måned meget varm og en masse iris afblomstrede ret hurtigt.
Vi har gravet 2 af de største bede op ,luget og sorteret de iris som skulle gemmes ,resten er solgt,givet væk eller gået til kompost.
Med ca 1-3000 nye planter fra frø hvert år , er det en nødvendighed at vurderer hvilke man vil beholde eller  smide ud.

Her er et par af de iris som får lov at blive på marken:
 Måske en af de største blomster,vi havde sidste år,jeg forventer den bliver endnu bedre i år,en ny frøplante med "Decadence" som en af forældrene.
 En hybrid af ældre dato,men fin form og god vækst.
 En af de  nye som blomstrede første gang i 2015,rent fagligt kalder man denne farve/type skægiris for "luminata" iris pga. det lysende skær som disse blomster har.
 Supergod ny hybrid med flot form og farve.
 Jeg har en del forskellige  frøplanter af denne type ,hvor der er en smal lys ring på de nedre kronblade,denne her er også ok
 En af de 3 bedste nye hybrider i 2015!!
 Blandt de nye iris var nogen som jeg kalder "vaskede" farver,fin form og skal nok blive god på sigt.
 I en af vores bede står en del krydsninger fra 2013, og denne her var eneste som kunne gi blomst så hurtigt fra frø,men superflot,venter mig meget af den i år.
 Der var et par rustfarvede nye iris i år som var rimelig gode ,bl.a. denne her.
 Tilsidst en perfekt luminata iris,men eneste minus var højde samt antal blomster,men jeg håber det vil rette sig de 2 næste år.
 

10 kommentarer:

 1. Godt du er med igen, vi savner mænd blandt bloggerne :)
  Det er bestemt flotte iris, du viser i dag. Det gør ikke noget med gentagelser, det bruger jeg ofte, vi kan alligevel ikke huske, at vi har set det før, tror jeg. Kan vi alligevel det, er det rart med en genopfriskning.
  Velkommen tilbage :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak ,ja der er sikkert ikke så mange mandlige bloggere,så hvis jeg kan trække gennemsnittet op :) I en have er det jo gentagelsernes glæde som spiller ind,men heldigvis får vi jo alle sammen lidt nyt hele tiden, og lidt andre vinkler på kendte sager..........
   Jeg håber at kunne holde ved:)

   Slet
 2. Hej Jan

  Super at se nyt fra dig - vores reticulata typer er blot et par cm oppe - så vi får hos dig en forsmag på det der kan komme. Bortset fra at du nok er alene med at kunne vise netop denne:) Alan skriver iøvrigt nu at mange af hans kryds nu bliver tilgængelige hos bla Jacques Amand - vi må se til efteråret!
  Ja med så mange nye iris hvert år er der basis for en hård selektion!
  Flotte kryds du viser - og så forskelligartede - noget for alles smag og have:)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja det er længe siden,så nu prøver jeg lidt igen:)
   Frosten i DK sætter vel lidt af en stopper for de tidlige blomster kunne jeg forestille mig,men lige pludselig er de der ,de fleste af mine er godt på vej , tror om en uges tid vil der være flere.
   janis i Letland har ikke det store udvalg mere af Alans reticulataer,men som du skriver er Jacques Amand taget dem på deres liste.
   Ja de nye kryds er rimelige gode,men kræver et par år mere før endelig bedømmelse.
   Ha en god dag i kulden :)

   Slet
 3. Så trevligt att se ett inlägg från dig med dina fina Iris. Blir förvånad varje gång att se dem i så många färger och former.
  Ha det gott! Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej
   Tusind tak, jeg er glad for du synes om mine iris, håber der kommer mange nye i år.
   Ha en god dag

   Slet
 4. Så fint å se at våren har kommet så langt hos dere! Veldig mye fine iris du viser I dag.
  Her ligger snøen tykt og det er nok altfor kaldt for å få vårfornemmelser I Norge ennå, men da er det jo ekstra fint å lese et innlegg som dagens.

  Ha en fortsatt fin dag
  Stein

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa Ja foråret er kommet tidlig,måske for tidligt da vinteren dukker op senere:)Det er jo altid dejligt at se nogle fine blomster og planter fra den forgangne sommer ,mens det er koldt ude og sneen ligger højt.
   Ha en fin dag.

   Slet
 5. Hej Jan.Dejligt at høre fra dig igen.Og skønne iris du viser.........for mig helt til at længes endnu mere efter foråret.
  For her bliver der mest vist snebilleder.Og hundekoldt er det også.
  Men alle dine smukke iris har da opmuntret mig her i dette kolde vejr.
  Godaften nede i Spanien Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette tak skal du ha:)
   Ja jeg har set det er rimelig koldt lige pt i DK, som haveejer kan man kun se ud af vinduet og drømme sig nogle månederne længere frem, hvor det forhåbentlig bliver varmere.
   Vi har let nattefrost her,men de næste dage skulle blive ret varme for årstiden.
   Godt med lidt blomster som kan varme lidt i kulden,er glad for du kan li dem :)
   Ha en god weekend i det kolde nord :)

   Slet