onsdag den 14. august 2013

Årets Iris Top 10

Tænkte den anden dag det kunne være sjovt at vælge 10 iris fra året, som jeg synes var de bedste,selvfølgelig ikke nemt da der er mange gode,samtidig vil jeg gerne sprede de udvalgte fra de forskellige typer,så ok her er de iris som jeg synes er værdige til listen.

De kommer her i vilkårlig rækkefølge:
Frøplante 13-92
At skulle vælge blandt de mange TB iris er virkelig svært ,men valget er faldet på denne frøplante som blomstrede første gang i år og allerede har vist gode tegn,bliver spændende at se den til næste år,da blomsterne ofte forbedres i 2års blomstring.
13-92
Næsten perfekt opbygning med god afstand mellem hver blomst,flere sideskud samt mange blomster.

Spuriairis "Falcons Brother"
Blandt de spuriairis som vi har på marken er denne nok den som blev fotograferet mest,vidunderlig farve, her dog lidt mere gylden i aftenlyset ,høj stængel med rimelig mange blomster over lang tid.
Iris mairae
Oncocyklus iris er blandt mine absolut favoritter så klart der skal mindst være  en på denne liste, og bl.a denne vidunderlige art fra Mellemøsten med sirlige tegninger, klassiske form,samt sværhedsgraden i dyrkningen gør at den absolut hører til i toppen.
Der er kun 1 blomst pr stængel,og den kræver total tør sommer.
Pacific Coast Iris  6-13
Da denne frøplante åbnede var jeg godt klar over det var noget særligt,stor fyldig blomst,smukke aftegninger ,suveræn farvekombination,rimelig højde , lang blomstringstid,og senere med god frøsætning er faktorer som gør at denne iris er helt i sin egen klasse,flere irisfolk fra USA var meget begejstrede for denne hybrid og kaldte den en suveræn vinder.

Jump For Joy
Allerede i januar/februar dukker de første iris op i form af diverse reticulatatyper ,og de nye sorter fra Alan McMurtrie kan ikke andet end betage ,når man ved hvilke farver som har været dominerende masser af årtier i disse iris,så bl.a denne nye farve kommer med helt i top blandt favoritterne.


Delerium 
En mellemhøj skægiris,her fotograferet i skygge hvor farverne træder anderledes frem,den udemærker sig ved mange blomster ,rimelig god deling ,flotte farver ,ja højden på ca 50-60 cm kan klare den værste storm,kontrasten med det orange skæg er god,en gruppe med 4-8 stængler op samtidig ser vældig godt ud!!
Thor
 Endnu en ariliris,det var virkelig svært at vælge da der jo også var de 2 Tadzhiki iris som har gjort det godt,men synes den fine blomst på "Thor" fortjener en plads på top 10.
Der var kun 1 blomst på stænglen i år,kan være   der kommer 2 til næste år,troede faktisk jeg ville få en masse frø fra en stor fyldt kapsel ,men kun 3 små frø blev det til,som måske ikke spirer.

"Ally Oops"
Jeg har vist denne Pseudacorus hybrid  før,men det bliver den ikke mindre god af,en af de flotteste iris til den fugtige jord,god højde ca 60-80cm ,gror godt,deler sig hurtigt samt blomstens farve og form er vidunderlig,denne iris er så småt  på vej til at få tildelt  en Dykes medajle for bedste iris,måske indenfor de næste par år.

Iris variegata regeniae
Denne fine lille iris er jo nødt til at være på denne liste,det laves nok ikke bedre af naturen end man ser her,når først den er etableret deler den sig fornuftigt,lidt sky mht blomstring,god til et evt stenbed eller anden fremtrædende position i haven,jeg fik endda en fin kapsel med frø i år.
Decadence 

Sidste plads på listen var virkelig en svær beslutning ,der var mange som kunne gøre sig gældende,ville gerne ha en PCI mere med ,samtidig er der flere gode ariliris osv,men valget blev denne berømte iris som måske har været den mest omtalte iris blandt fagfolk de sidste 15år,
Fra Barry Blyth i Australien kommer denne iris ,som dog har sine minusser i form af tætte knopper og stædighed i blomstring og begrænset antal blomster pr stængel,men hvilken enorm blomst der så er,krøllet i både øvre og nedre kronblade,den er længe om at folde sig ud,men ser godt ud med mange blomster åbne.  
Mange nye hybrider har Decadence i generne,både som mor eller far.

Det var så listen som jeg synes den skulle være ,smag er som bekendt forskellig,så andre ville måske vælge totalt anderledes , til næste år bliver der sikkert andre nye favoritter som finder plads hertil.


25 kommentarer:

 1. Ja de er flotte allesammen, og så fik jeg lige set Decadence igen, må heller sende videre til Ida :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det må du hellere,jeg håber den kan gro og blomstre hos hende:)

   Slet
 2. Hej Jan.Fin liste over alle dine smukke iris.Min favorit i dag er iris mairae.....den har da bare en fantastisk smuk farve.God dag i det Spanske Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja det er en skøn iris jeg håber den vil blomstre til næste år her igen!!
   Ha en god dag

   Slet
 3. Yan bonjour je repasserai car la connection en Bretagne n'est pas extra bise

  SvarSlet
  Svar
  1. Hi
   Thanks have a nice day whereever you might be:)
   Hugs

   Slet
  2. Je viens te souhaiter une belle journée

   Slet
 4. Ja, her var det mange flotte iris! Jeg er helt enig med de som likte Pasific Coast iris. Har du frø av den?
  Det er lov å sende frø hit ;-) Hvis du har noen å selge av de kunne jeg tenke meg å prøve de.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit ja all PCI er flotte og med lidt held vil du kunne ha dem i Norge ,jeg kan sende lidt frø til dig af den gule her og mixet frø fra de andre!!

   Slet
  2. Hei Jan

   Så flott! Vil disse trenge kulde stratifisering for å spire? Har du en epost adresse eller så kan jeg sende deg en melding via Facebook.

   Slet
  3. Hej Marit
   Nej de behøver ikke kulde for at spire,men det er ikke altid alle frø spirer samme år,du kan maile til min Facebook:)
   Ha en fin dag

   Slet
 5. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 6. Hej Jan sikke dog et paradis I har der i Spanien :-)Jeg faldt over din blog via en anden blog :-)
  Så jeg har lige brugt en times tid på, at kigge en masse af dine indlæg om Iris og besøg til Pyrenæerne igennem. Sikke en smuk natur og helt fantastisk planter! Smukt smukt smukt!
  K.Gro

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak jamen vi nyder da også vores "paradis" med blomster ,planter og et godt liv:)Håber du fandt noget brugbart på bloggen,og du er velkommen igen.

   Slet
 7. Den ene flottere end den anden:-)
  Jeg har ikke ret mange iris, men det kunne godt se ud som om man skulle prøve med lidt flere.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bliver du helt sikkert nødt til,der findes så mange smukke iris af alle typer.
   Ha en god dag

   Slet
 8. Hej Jan

  Ja de er godt nok flotte! - Og så har jeg endda 2 af dem selv:)

  fint at blive mindet om - og det er jo nu man skal bestille hvis man skal have nogen af Alan McMurtrie fantastiske!

  Ha en dejlig aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja de er gode alle sammen,det er vist på høje tid med en bestilling hvis du skal ha reticulatairis i blomst til foråret!!
   Ha en god dag

   Slet
 9. de er meget smukke, jeg håber Alley oops bliver glad for at bo i min have, for den er da lækker :)
  din nye frøplante er skøn, vil du arbejde videre med den, eller er den måske berettiget til et navn ? den minder mig om solopgangen :)
  kh
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er ret sikker på Ally Oops vil trives i din have:)
   Jeg vil lige se tiden an mht den frøplante ,jeg har nogle stykker mere med lidt af samme farvetoner som jeg vil krydse med,evt prøve at få en mere up to date form på blomsten.
   KH
   Jan

   Slet
  2. spændende .. jeg håber du følger op på det :)
   KH
   Marianne

   Slet
 10. Hej! Vilken spännande blogg du hade här. Driver du upp Irisar som du säljer? isåfall är jag intresserad./ Hälsningar Lena i Lulea, Sverige

  SvarSlet
 11. De är så fina, det är helt omöjligt att välja en favorit, alla har sin charm !

  SvarSlet
 12. YAN je passe te dire bonjour et je te
  souhaite une belle journée
  j'espère que tu vas bien
  BISE

  SvarSlet