For 25år siden da haven begyndte at blive en lidenskablig hobby, kom fritillaria hurtigt ind i billedet, og med den for øje fik jeg etableret et stenbed som kunne tilgodese de krav som arten stillede, jeg lærte dog en del herefter hvordan de kan gro eller forsvinde totalt!
Igennem mange år har jeg haft fritillaria både alm og sjældne, nu her i Spanien er der kun nogle få stykker tilbage, men fotografierne findes stadig,og jeg vil vise lidt forskellige typer her på bloggen, desværre er mine fotos af svingende kvalitet, men håber det går aligevel....
Jeg vil denne gang vise nogle af de tidlige fritillaria......................
F.bucharica
Som navnet antyder stammer denne tidlige fritillaria fra Central asien ,nærmere bestemt Uzbekistan-Kazakhstan-Afghanistan osv.
Der findes en del forskellige varianter på markedet idag, fælles for dem alle er de kommer tidligt og blomstrer marts-april i DK.
Planten kan blive op til 30-40 cm afhængig af dyrkningsmetode,blomsterne er ca 3-4 cm, og der kan være rigtig mange på en stængel fra et godt løg.
Skal man ha held med denne fritillaria kan det anbefales at så snart bladene begynder at visne ned efter blomstring, tage løget op af jorden og opbevare det i tørt sand sommeren over, mange dyrker denne art i potter som holdes tørt i sommerperioden, på den måde undgår man også omplantning af løget.
F.stenanthera
En anden fritillaria fra samme gruppe som bucharica, og den findes naturligt de samme steder,og skal dyrkes på samme måde,det her er en fin lille fritillaria som blomstrer tidligt.
På nettet kan man finde flere varianter af den her.
I de sidste 15-20 år er de her fritillaria blevet mere tilgængelige , dengang var de svære at finde og til meget høje priser.
F.raddeana
Allerede i februar/marts kan man se den første blomst dukke op mellem bladene på denne flotte fritillaria,som er i tæt familie med den mere alm. F.imperialis som findes i mange haver, F.raddeana bliver knap så høj men har til gengæld en del blomster som det ses på fotoet her.
F.sewerzowii
En noget anderledes fritillaria end de andre, bladene minder lidt om en mellemting mellem tulipan og lilje, måske derfor den ofte er blevet sat i en art for sig selv Korolkowia sewerzowii, også selve løget er anderledes ved det er et massivt løg i modsætning til de andre fritillaria.
F.sewerzowii hører hjemme i Centralasien, sydøstlige Rusland, ret tidligt om foråret kommer planten op ,og hører til de mellemtidlige af slagsen, jeg havde mine løg tæt op af sydmuren på huset og der lod de til at trives,selvfølgelig skal jorden være veldrænet.
Her et closeup af blomsten, det er ikke alle blomstrer som har stigma, ofte er de sidste blomster på stænglen uden, der er i de sidste 10 år kommet flere farvevarianter på markedet bl.a en mere gul udgave.
Fritillaria er en spennende planteslekt, ja! Jeg synes at dine bilder var riktig flotte :)
SvarSletTak skal du ha:)
SvarSletJa der er rigtig mange flotte fritillaria.
Hvor er de yndige!
SvarSletTak der er rigtig mange forskellige og flotte frits.
SletNydelig blomst dette! Har aldri sett denne før. Veldig vakker og flotte bilder:))
SvarSletHa ei god helg:))
Tusind tak, jeg vil vise en del flere i det næste stykke tid.
SletSmukke fritillaria.....som også er en af mine yndlingsforårsløgplanter. Dejligt med ny inspiration! Jeg synes bestemt også, det er nogle fine billeder!
SvarSletTak jeg håber at bidrage med lidt inspiration og lyst til denne spændende art!
Sletjeg deler absolut din fascination af fritillaria. De mere specielle holder desværre ikke forfærdeligt længe her i haven, mens de typiske vibeæg trofast kommer igen år efter år.
SvarSletja de kan være lidt drilagtig, jeg vil senere vise nogle nemme arter til haven, men godt vi kan ha frit.meleagris uden problemer.
SletHej Jan
SvarSletJa, man kunne nemt blive bidt af Fritilaria. Jeg har jo selv forhåbentlig en F. stenanthera på vej dette forår, jeg er ret spændt. Indtil da kan vi jo nyder billederne:-)
Den vil helt sikkert blomstre her til foråret, tricket er at få den til at overleve efter blomstring, men efterhånden er priserne kommet ned på et niveau hvor man kan betragte den som en engangsplante , som stueplanter eller sommerblomster, den og de andre i gruppen som ariana og gibosa er vildt flotte, jeg har en formodning at de måske vil kunne klare sig her på friland pga den lange tørre sommer.
SletJeg er ret sikker på at du vil ha blomst i Stenanthera her til foråret, det vanskelige består i at få den til at overleve sommeren, det er et rigtig flot fritillaria ligesom de andre fra denne gruppe : gibosa og ariana, desuden er der dukket nye arter op som ligner meget disse rhinopetalum fritillaria, men priserne på f.eks stenanthera er efterhånden så lave at man kan betragte den på lige fod med en sommerblomst i potte til samme pris!
SvarSletHvor er de smukke.
SvarSletJeg kender dem slet ikke.
Ha´ en god aften.
Tusind tak, der er så mange smukke fritillaria!
Sletha en god aften:)
Hej Jan. Jeg er lige blevet henvist til din blog fra Karsten F. (Grønne nedslag). Jeg efterlyser et navn på en turbanlilje som jeg stødte på i sommer, og han mener du er manden som ved det. Jeg har ikke megen kendskab eller erfaring med liljer, men efterhånden som man kigger rundt, åbner der sig et helt nyt og skønt univers. Har du lyst til at kigge forbi og se liljen, kan du kigge her:
SvarSlethttp://frufriisfroebo.blogspot.dk/2013/01/birgit-helbos-have.html
Så fik jeg også lige kendskab til din blog, så du ryger fluks ind på min blogliste...
havehilsner fra fru friis :o)
Hej
SletTak for dit besøg her ,håber du finder noget du kan bruge:)
Jeg har sendt en kommentar på din blog ang den "mystiske " lilje, så med lidt held finder du navnet!!
Der findes så umådelig mange liljer både vildarter samt masser af hybrider,hele tiden dukker nye hybrider op, jeg selv holder bl.a meget af det vi kaldet OT liljer , altså kryds mellem Oriental og Trumpetliljer, på nettet kan du finde virkelig meget.
Venlige havehilsner herfra Spanien.