tirsdag den 23. oktober 2012

Fritillaria lusitanica

Selvom det  ikke lige er tiden for fritillaria synes jeg aligevel  jeg vil vise lidt billeder af vores "spanske fritillaria".

Her i vores område er   denne fritillaria naturligt hjemmehørende , og hele området mod pyrenæerne hvor der tillige findes fritillaria pyrenaicum.
Mellem de mange vinmarker og oliventræer findes der masser af  udyrket jord med naturlig bevoksning, og her skal f.lusitanica findes. 
Her ses et typisk voksested for Fritillaria lusitanica-  lav buskbevoksning, græsser, let stenet jord , samt måske  selskabsplanter i form af eks narcissus, ophrys -tulipa sylvestris mm.
Jeg har fundet en 6-8 lokaliteter hvor der vokser ca 25-50 planter i gennemsnit, det kan være lidt svært at spotte de rigtige steder dels fordi planten skjuler sig virkelig godt mellem bevoksningen, samt jordforhold skal være rigtig!
Her ses tydeligt hvor forskellige former som kan  forkomme, selv på et begrænset sted, fælles for diverse varianter er dog stængel og bladform, men som det ses på billedet er også højden meget forskellig, samt str. på selve blomsten, og ikke mindst graden af "tern-mønster" .
 
 
Tit vokser løget gemt godt under rosmarinbuske, hvor planten er svær at   se umiddelbart.
Det er faktisk ret små løg -1-2cm- som giver en blomsterdygtig stængel, disse løg ligger ca 6-10 cm dybt i den stenede og lerholdige jord.
 
Her er det en meget mørk variant, uden særlig meget "tern"
Der typisk 1, men sommetider 2 blomster pr stængel på f.lusitanica .
En flot lys variant.
Alle disse varianter fremkommer ved naturligt bestøvning igennem masser af år.Det er dog langtfra alle planter man finder frøkapsler på!
En form her med meget åbne kronblade.

Det er ikke kun udvendig at de fleste fritillaria er smukke, men indvendig med deres ternede"look" indersiden af blomsten er ofte meget blank som det måske kan anes her .
En lækker mørk variant med lille kompakt blomst.

Der findes ca 130 arter af fritillaria, jeg vil nok senere beskrive nogle flere arter her på bloggen.







16 kommentarer:

  1. Hej Jan
    Spændende at se denne fine Frittilaria i sit naturlige miljø - På et af billederne mener jeg tillige at kunne se afblomstrede Narcissus?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Karsten, ja det er altid noget andet at se planterne i naturlige omgivelser, specielt når som her , der er stor variation.
      Det er narcissus assoanus der som regel vokser sammen med fritillaria, dog i tusindtal :)

      Slet
  2. Fritillaria er en spennende planteslekt. Jeg har 3 forskjellige sorter fra før og har plantet to nye nå i høst. Jeg gleder meg til neste år! De du viser var virkelig flotte, spesielt den nederste med de mørke farger. Du er heldig som kan se de i sitt naturlige miljø :-)
    Ha en god dag!

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er selv meget begejstrede for fritillaria , og iDK havde jeg en hel del arter i haven, det er helt sikkert du vil få glæde af dine nye arter, hÕber de vil blomstre næste ar!

      Slet
  3. Jeg har ingen former for fritillaria i haven - men det er godt at have noget til gode. Det kan jeg jo tydeligt se på disse smukke blomstervarianter du viser her.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Berit jeg er sikker på at du vil ha glæde af f.eks. fritillaria meleagris alba , den er nem og trives fint sammen med alle dine sibirica!

      Slet
  4. An interesting plant. We call it "szachownica" (checkerboard) ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Thats a very well-given name since most of them have this pattern, you should grow some between the iris :)

      Slet
  5. вперше бачу таку квіточку!
    Дуже гарні фотографії!

    xoxo, Juliana | PJ’ Happies :) | PJ’ Ecoproject

    SvarSlet
    Svar
    1. Thanks:) always nice when you discover new flowers, happy you like them...

      Slet
  6. Det var spændende at se. De er meget enkle og smukke. Jeg købte Frittilaria sidste år i Bilka, den blomstrede meget fint i foråret, denne gang var der ingen af den slags fine løg, kun de almindelige.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nogle gange kan man være heldig at finde fritillaria i Bilka el lign. steder, men ellres er der jo nettet , bl.a en af de links du fik tidligere i år til UK har en del. Jeg må vist hellere lave et indlæg om de andre fritillaria :)

      Slet
  7. Jeg har selv flere forskellige sorter af Frittilaria, en af mine yndlings forårsløg! Den du viser er meget smuk og anderledes fra de »danske«.
    Botanisk Have har modtaget en donation fra Mærskfondet og har været netop i Pyrenæerne og indsamle et hav af forskellig vækster derfra. Så jeg må ind til foråret og se, om ikke også denne Frittilaria skulle være på programmet, så jeg kan se den live.

    SvarSlet
  8. Hej Tak for dit besøg her på bloggen.
    Det er længe siden jeg var i Botanisk Have, godt de har modtaget den donation, håber de finder spændende sager ! der er rigtig mange planter bare her ved den spanske del af Pyrenæerne.
    Fritillaria er en spændende plante , både de alm og sjældne.

    SvarSlet
  9. Så spesiell og vakker blomst!! Her har vinteren kommet med snø, så det er lite blomster i hagen..
    Ha en fin kveld:))

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej
      Ja vinteren er kommet til Skandinavien, lidt tidligt kanske!!
      tak for din kommentar, fritillaria er en lidt speciel logplante, men smuk, der findes rigtig mange forskellige!

      Slet