Her er blomsten ikke helt foldet ud, den ligner til forveksling L.henryi, dog er rosthornii en smule mindre i blomsten, stænglen vokser mere lige, samt bladene er smallere, desuden er frøstanden aflang i modsætning til Henryi , der er mere rund i formen.
Ved faktisk ikke om jeg har den klassiske form af L.henryi, der findes så mange frøplanter på markedet, desuden har jeg igennem mine kryds udvalgt den plante som jeg anser for den bedste..
Her er det min hybrid af L. henryi et kryds som er mange år, jeg har udvalgt denne her fordi den er kraftig, vokser mere lige end typisk henryi, den deler sig hurtigt.
I haven på stevns havde jeg en masse af de her henryii, de er gode robuste haveplanter, som elsker kalkholdig jord.
En lidt anderledes form, men alle er meget tætte på hinanden, der kan være lidt med str af blomst samt centrum kan varierer mellem grøn og sort osv
Denne er lidt større i blomsten end de andre, har desuden en stærk grøn markering på bagsiden.
Det var i midten af 90erne vi fik mulighed for at gro sjældne liljer fra Kina, bl.a L.rosthornii, da Chen Yi og hendes Kaichen Nursery, begyndte at sælge forskellige løg og planter til den øvrige verden.
Danmark og Usa var de første som fik disse planter og løg, vi var en del liljefolk der med stor begejstring købte og plantede arter vi kun kunne læse om , og som ikke har været indsamlet og dyrket i mere end 100 år, jeg har stadig en masse fotos af liljer , arisaema , fritillaria, der blev plantet og groede i haven, men oftest kun et eller 2 år på friland, det er meget svært at dyrke løg som kommer fra 3000mtr højde, og til Danmark, enkelte overlevede med hjælp fra vinterdækning mm.
Jeg ved de mest ihærdige liljefolk formåede at bevare nogle af arterne ved opbevaring i ikøleskab mm.
En af de liljer som fik en masse opmærksomhed i div diskussionsgrupper på nettet var denne lilje som fik betegnelsen L.taliense var Kaichen, en flot høj lilje med turbanformede blomster, tror nok den senere blev bestemt som lilium xanthellum.
Tror nok man stadig kan bestille løg på nettet fra Chen Yi, det viste sig hurtigt at mange af de ting vi fik var mærket forkert, pga det var vildt indsamlet løg, som blev dyrket hos lokale bjergbønder rundt omkring.
Sidst i 90erne var der var en gruppe plantefolk fra Danmark der besøgte Chen Yi i Kina ca 14 dage, hvor de kørte 4500 km og så en masse planter i de mest øde bjergegne, og den dag idag ved jeg der stadig dyrkes nogle af de arter som man fik med hjem.
Tilsidst en af de flotte fritillaria som var med de første sendninger fra Kina, kan ikke huske navnet pt, den her groede et par sæsoner i DK
Jeg kan forstå at man skal passe på at ens samlermani ikke går over i forædlings-mani.
SvarSletDer er mange "farer" her i blomsterverdenen.
Hilsner fra Berit
Helt sikkert, man bliver hurtig fanget , specielt hvis man specialiserer sig indenfor en art, for år tilbage samlede jeg på fritillaria, og husker hvordan jeg søgte efter de mest sjældne,osv , men efterhånden lærer man at glæden ved en blomst/plante er lige stor hvad-enten det er en unik blomst eller en alm. af slagsen.
SletJeg kendte mange alpinfolk som virkelig gik over gevind i deres samlermani!
Begrænsningens kunst kan være vanskelig, hvilket jeg må sande her med masser af plads til iris osv, vi har nu ca 5000 iris og planter ca 1000 frøplanter om året,til næste år skal sorteres fra i rækkerne :)
Skønne liljebilleder du viser i dag og en spændende historie. Godt du har fået nogen af liljerne med til Spanien.
SvarSletTak for kommentar på min blog, desværre har jeg kun fået den på mail, den er forsvundet fra bloggen, så jeg kan ikke svare der. Men du har helt ret i det du skriver, jeg er glad for besøgende, hvis de er rigtig interesserede eller kan se en mening med det jeg laver. Det kunne de jeg havde besøg af i går.
Det er rart at få nye indtryk, og vi lærer utroligt meget af hinanden på bloggene.
Fantastisk flotte liljer1 Jeg har samlet på liljer i mange år, men da stort sett asiatiske for det er de som overlever her.
SvarSletJa der er mange flotte liljer det gælder om at finde dem som trives bedst, du skulle kunne gro martagon særdeles godt, uden problemer....
SletHej Jan
SvarSletEt spændende bekendtskab -Lilium rosthornii- har den ikke, men af mine L.henryi (leveret af R. Hyde)ligner temmelig meget, men som du skriver, vi selekterer jo ofte selv - og mange henryi kunne have godt af netop en kraftigere stængel.
Der er meget snak om at slå de 2 liljearter sammen.
Chen Yi har en ok hjemmeside nu : http://chenyinursery.com/
Jeg vil dog først bestille fra dem en gang næste år tror jeg - er ved at drukne i planter - men det er jo et luxusproblem :-)
Hej Karsten
SletJa de ligner hinanden meget i blomsten, som sagt er det kun stængel og frøstand der er væsentlig anderledes, det vil da være rimeligt at slå de 2 nært beslægtet arter sammen!
Har set hendes side, kunne være fristet at købe nogle fritillaria, men venter nok til en anden gang, selvom muligheden for at dyrke både dem og liljerne vil være bedre her med den tørre vinter.
Mine favoriter af hendes liljer er bakerianum typerne , de er så flotte når de blomstrer, med lidt omhu kan du ha dem i en del år, målet må vel også være at de sætter frø og deler sig, mht import synes jeg at de næsten 1000,00kr Planteinspektoratet skal ha er lidt i overkanten af gebyr , når man stadig skal betale 33% importmoms tillige, men selvfølgelig kan man prøve uden tiladelse!
Du må ha noget mere jord til alle dine planter:)