tirsdag den 14. august 2018

Iris ferdowsii

Iris ferdowsii er navnet på denne skønne iris, en iris art tilhørende aril-gruppen ,den er nylig opdaget i Iran- og blev registreret sidste år som ny art, jeg har lånt foto af Sajad Alipour, som også har oplyst mig om udbredelse og vækstforhold for denne iris.

Iris ferdowsii starter dens vækst i marts måned, 2-4 blade fra et relativt lille rhizom ,aril rhizomer er ikke helt som alm skægiris, aril er mere runde i formen og noget mindre.

Højden er  5-15 cm og blomstringen finder som regel sted først i maj måned, og frøene er klar til at blive høstet i begyndelse af juli.

Razavi Khorasan provinsen i det  nordøstlige Iran  ,finder man denne iris i bjergene  oppe i ca 1600 mtrs højde, det er relativ varmt i blomstringstiden 30-35 C, en blomst pr stængel i sjældne tilfælde to, hvilket er meget normalt for aril iris.

Lad os håbe der kommer noget frø på markedet så denne iris vil blive spredt rundt omkring, der er sikkert flere små arter der venter på at blive opdaget i områder som eks. Iran.

4 kommentarer:

 1. Hej Jan

  Sikken en fin Iris!
  Sajad Alipour er et spændende bekendtskab må jeg sige - hans afhandling er om Fritillaria!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja han ved en masse om fritillaria , har for nylig vist en del fotos af F.persica som voksede i stort antal i diverse bjergegne ,specielt nogen fantastik røde varianter, han er generelt fokuseret på løgplanter , og iris i det hele taget ,jeg håber han kan bidrage med nogle frø :)
   Ha en god uge

   Slet
 2. This is such a beautiful looking flower! I love the middle part of the petals... so beautiful! Thanks for the share, hope you had a fantastic weekend. Keep up the posts.

  World of Animals

  SvarSlet
  Svar
  1. Thanks yes its a very nice and unique flower.
   Have a nice day

   Slet