onsdag den 2. januar 2013

Jagten på den røde iris

Overskriften på dette indlæg kunne såmænd være titlen på en krimibog, måske lige så spændende??Hvis man søger i diverse kataloger efter en rigtig rød TB iris, må man desværre søge forgæves, der findes mange iris som betegnes røde, men alle er med toner af violet eller brun, det samme gælder også for den blå rose som ikke findes , eller hvad med alle de "sorte" blomster, der ikke er sorte.
Hos iris og såvel andre blomsterarter er der gener som er svære at komme udenom, hos iris er det violette farvegen stærkt dominerende, og vil findes i blomsterne  i større el. mindre grad, men måske en dag kan vi komme virkelig tæt på en ren rød farve, indtil da nyder vi de andre farvetoner............

10 kommentarer:

 1. Bordeaux er da også en fantastisk farve...mens vi venter på den røde.
  Den du viser her må se flot ud sammen med orange og gule iris. Hvis man planlægger et Kenzo bed, så vil den være flot der!

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt sikkert der er mange flotte bordeaux iris, endda nogle med en rød tone lige når de springer ud!
   Jeg synes at røde iris vil gøre sig rigtig godt sammen med creme eller renhvide blomster, men alt er muligt :)

   Slet
 2. Hej Jan
  Ja, du har unægtelig ret når vi snakker TBiris. Var lige inde hos vor ven Cayeux: Han har nok en 18 forskellige røde -siger han- og ingen ser særlig røde ud.
  Af de botaniske er Iris fulva nok det bedste bud?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er ved at granske min sparsomme hukommelse for at finde en iris der er tæt på rød, men dit bud med I.fulva er helt sikkert en værdig deltager i den konkurrence:)Jeg vil lede i PCI måske er der en mere rød der??

   Slet
 3. Krimititel? Klart noget man kunne læse i en ferie med futterne oppe og kaffen indenfor rækkevidde;0)

  Men sidder og smiler af dit indlæg, for dette farvespørgsmål gælder jo netop bredt. At blomster tildeles en farve, som de ikke har. Ville ønske en ærlighed i beskrivelsen af farver! Hvorfor kalde noget rødt, sort eller blåt, hvis det ikke er korrekt? Gør jo ikke ligefrem arbejdet med stauder lettere!

  Men smuk, smuk iris du viser....jo den er en krimi værdig!

  Mange hilsner og dejlig aften fra
  Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Det med farver er noget sjovt noget, nu har jeg arbejdet med farver i 35 år, og har mødt mange mennesker på min vej, og der er virkelig mange divergerende opfattelser af farver,f.eks er gult i mange øjne en orange farve osv, men betegnelsen "black" om en blomst sælger jo godt.
   Ang. krimi giver vores lille by her inspiration til en sådan, jeg har en masse ideer , men de skal lige omsættes til ord på papiret, vi får se:)

   Slet
  2. En by med krimiinspiration - enten skummelt eller meget berigende;0)

   Og ja farver er en sær størrelse og sikkert umulig at give en nøgtern beskrivelse, men nogle virker alligevel håbløse på mig...lilla som blå, ja orange som gul osv...
   Ved ikke om vildledningen skyldes øjnene der ser, eller om det er et økonomisk incitament der slår igennem...krimi-potentiale igen;0)

   Mange hilsner og grublerier fra
   Katinka

   Slet
  3. Skummelt på den positive måde, samt meget berigende :)
   Farver er virkelig en meget individuel størrelse, tror det hænger sammen med oplevelser og situationer hvor farver indgår som en vigtig del!!
   Ha en dejlig dag

   Slet
 4. Den er flot, den iris du viser, men for mig er en iris blå/lilla eller gul. - Det er nok bare fordi det er dem man ser oftest ...

  SvarSlet
  Svar
  1. ja de farver du her nævner er meget almindelige, men så er det jo godt at du evt kan se nogle andre iris her på bloggen:)

   Slet