fredag den 10. august 2018

Lidt små iris fra 2018

Vil vise nogen af de mindre iris både hvad angår blomst samt højde..

En bid af vores irismark med de små skægiris der normalt blomstrer i april.


Herover , en krydsning fra: iris alberti x iris reichenbachii, hvor frøplanten her har den slanke stængel fra iris  alberti, samt formen på blomsten, og den gule farve fra iris reichenbachii, planten ca 20 cm høj med to-tre blomster pr stængel.
Absolut en af de lave iris med lille blomst, iris pumila findes i et utal af farvevariationer, denne stammer fra Ungarn, sået for en del år siden.

 På foto  herunder er det iris pumila fra Krim halvøen, denne variant har formået at genblomstre.

Iris pumila- Krim, her fra 2 juni, første blomstring i april...

Iris taurica er en iris fra pumila gruppen, stængel ikke meget mere end 5-6 cm høj, blomster i det tidlige forår.


Iris variegata var regeniae , stammer fra østlige Europa, ex Ungarn hvor man kan finde flere varianter, blomstrer nogenlunde samtidig med de første høje skægiris, den er ca 30-40 cm høj med fine blomster.
En af de iris lutescens vi indsamlede på vores iristur til Frankrig i foråret 2017, denne variant er meget klassisk iris lutescens  ca 5-10 cm høj med lille blomst på 4-6cm i diameter, iris lutescens forekommer i mange varianter hvad angår farve og størrelse.
Her en af min egne hybrider fra noget iris pumila kryds med meget intens sødlig duft.


Vi har mistet en del Pacific Coast Iris de sidste år ,men der er stadig nogle stykker tilbage som denne lille fine gule sag, som blomstrer ret sent i sæsonen.


En SDB hybrid fra den polske iris dyrker Robert Piatek, så vidt jeg ved er den ikke introduceret på markedet, men anderledes og rigtig flot.

2 kommentarer:

 1. Hej Jan

  Spændende sager - jeg har før været inde på Robert Piateks side, men jeg tror ikke han sælger selv - du har vel byttet?
  Jeg har selv lidt på vej, det mest usædvanlige er nok mange LA frøplanter sået i 14 der nu har nået blomsterstørrelse
  oppe ved huset i Sverige.

  Ha en dejlig weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Tror faktisk han sælger direkte, han har en del gode sager, men jeg har ikke købt af ham, den SDB kommer via en botanisk have i Tjekkiet som fik iris fra mig og jeg modtog noget fra dem:)
   Man kan få meget godt fra frø, faktisk kun et spørgsmål om tid, plus lidt held med de svære planter, jeg har droslet noget ned med frø, mangler plads!!
   Ha en god weekend..

   Slet