torsdag den 27. juli 2017

Jagten på Iris lutescens 1 del

Jeg har altid gerne vil se hvordan forskellige irisarter gror under deres naturlige forhold,  sidste efterår faldt jeg over nogle artikler om den lille iris lutescens, som findes rigtig mange steder ved Middelhavet ,specielt i området omkring Montpellier, derfor besluttede Cristina og jeg at tage nogle dage til Frankrig i marts måned for at se iris lutescens.
 Foråret har været varmere end normalt både her og i Sydfrankrig, så efter at have talt med en FB ven i området tog vi afsted sidst i marts, første stop blev dog på den spanske side af grænsen i Girona,hvor der også findes lokaliteter med iris lutescens, bl.a dette sted lige syd for landsbyen Parlava, en lille skov hvor der groede lutescens på både øst og vestsiden,  svært at se ,men lige under træerne til højre fandt vi en masse gule lutescens blandt græs og ukrudt, relativ høje i forhold til lutescens, samt under  langt fugtigere forhold end man ser andre steder.


Forskellige gule varianter var hvad vi fandt flest af på dette sted nær Girona, kunne se der havde været blomstring på en hel del lutescens 5-10 dage forinden,ud fra fotos ved jeg de havde været i lysere farver, nuancer i blå og næsten hvide.
En fin blå variant groede i halvskygge ,30cm høj næsten dobbelt højde af normalen.
Her ses vækstforholdene for nogle gule varianter mellem græs og diverse planter.


En lidt lysere variant fra vestsiden af den lille skov.
En klassisk iris lutescens, dog lidt højere end dem vi senere fandt i Frankrig.
           En beige /grågul variant, flot form som jeg fik et par eks med hjem af,                     må se hvordan de klarer sig i vores  tørre klima.
                                  Et flot kig over mod de sneklædte bjerge.

2 kommentarer:

 1. Hej Jan

  Det var da en spændende ekspedition!
  Flot den rent blå fra skyggen, men ellers er jeg glad for de lyse!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja det var en rigtig fin tur, udover de mange fine iris så vi en masse spændende steder, flotte små landsbyer er spredt rundt omkring i det område.
   I de næste 2 indlæg om lutescens vil der være nogle lyse varianter som du sikkert vil synes om :)
   Ha en fin weekend

   Slet