tirsdag den 14. januar 2014

2014

Her i Spanien sker der ikke det helt store på vores mark lige nu,dog er enkelte tidlige løgplanter på vej op,og jeg kan se der er begyndende vækst på en del iris.
Vi mangler at rense den sidste 4del af alle de høje skægiris for visne blade mm,mandeltræerne skulle meget gerne beskæres inden for de næste 14 dage,de sidste 2 år fik vi ikke gjort noget ved dem,og det kan ses nu.
Forventningerne til dette års blomstring er som altid stor,spændende at se hvilke nye blomster som kommer og resultatet af de mange kryds fra 2010/11 skulle vise sig nu,nye indkøb af div planter skulle gerne kunne ses i dette forår.
Her er det en potfuld af spuriafrø,og heldigvis er der mange nye spiringer i hver potte,så spuria iris er helt sikkert det som vil fylde meget her i 2014.

Her kan man så se hvordan sådant et frø udvikler sig når spiringen begynder,det sender en lang rod ned, samtidig med at bladvæksten udvikler sig og skyder gennem jorden,der går ca 3-4 år fra spiring til blomstring alt afhængig af vækstforhold.

Sidste år såede jeg en del frø fra egne hemerocallis kryds og mange af den spirede her sidste efterår,de vil blive plantet ud når vi har overstået vinteren i februar,hvis den ellers kommer:)

 Sidste weekend var vi på en lille tur til Prades som ligger ca 20 km herfra,der er en vidunderlig natur,både sommer og vinter,lige nu er det dog mest de gyldne farver som præger landskabet!
Som altid er helleborus foetidus meget tidlig ude og allerede ved at sætte knopper.


Dagen er heldigvis blevet længere ,nu er det først ved at blive mørkt ved 18 tiden,det er jo det vidunderlige her i Spanien,vi har så lidt kortere dage om sommeren i forhold til Danmark,men jeg bytter gerne en time om sommeren med længere lyst om vinteren.

16 kommentarer:

 1. BOnjour JAN et quel beau voyage de partir se promener en Espagne
  tu as de très belles photos et Prades est une très belle région
  Je vois les pouces de tes iris et j'adore ces fleurs
  elles sont si colorées quel bonheur de vivre et de pouvoir discuter avec ces fleurs
  BISOU et merci pour ce beau voyage

  SvarSlet
  Svar
  1. Hola
   Thanks for your comments,yes Prades is quite nice ,actually much of the area around here is amazing.
   Hope you will have a nice day.......

   Slet
 2. Hei Jan. Flott å se vårtegn i vinterhvilen! :-) Spennende at dere driver iris frem fra frø! Spuria iris har jeg ikke hørt om før, men googlet dem og de ser jo riktig flotte ut! :-) Her i Oslo har snøen og kulden nå kommet etter en usedvanlig mild og regnfull vinter så langt. Solnedgangen er klokka 16:00 her, så jeg forstår godt du setter pris på å ha den hele 2 timer lenger enn oss! :-)
  Ha en fortsatt fin dag.
  Stein

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Stein
   Ja det er herligt med 2 timer mere specielt når temperaturen er god:)
   De fleste af mine iris er kommet fra frø,det gælder om at komme igang ,så der hvert år kommer nye planter i blomst,spuria iris er meget hårdføre,tror helt sikkert de vil være gode hos dig,vi får se om et par år så skulle der gerne være en masse her på vores mark.
   Håber dine iris kan gro selvom de blev plantet sent?
   Ha en god dag

   Slet
 3. Jeg kan godt forstå at du nyder jeres ekstra eftermiddagslys! Jeg nyder hvert minut dagen bliver længere. Men det går ikke hurtigt nok ;-)

  Jeg har ikke besøgt din blog et stykke tid. I forbindelse med at jeg lavede en ny blog, mistede jeg kontakten med en del af de blogs jeg plejede at følge. Men nu er du på min liste på bloglovin', og så vil jeg helt sikkert kikke indenfor engang imellem!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej
   Ja det er på denne tid af året man glæder sig til bare et kvarter mere dagslys,men det bliver snart bedre.
   Jeg har ikke fået skrevet så meget dette efterår,der har været så meget andet og synes også det var lidt tyndt med emner, at skrive om men vil prøve at være mere regelmæssig og nu begynder sæsonen jo også snart igen:)
   Du skal være velkommen til alle tider.
   Ha en god dag

   Slet
 4. Ja lidt længere tid lyst har I så, men ellers ser det ikke ud til, at I er meget længere end os. Min Helleborus Foetidus blomstrer nu, der kommer billede af det i dag :) Men sådan en lang lys sommeraften i DK er nu heller ikke så ringe. Godt vi hver især er tilfredse hvor vi er :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Helleborus er sikkert også langt fremme i DK,specielt foetidus:)
   Lyse sommeraftner er rigtig gode,vi har dog lyst til 22,30 på de længste dage,men det bliver til gengæld mørkt på få minuter:)Vi er nok alle tilfreds med det vi har:)
   Ha en god dag

   Slet
 5. Hej Jan

  Det ser fint ud med din Iris spuria spiring! Jeg har ikke kunnet finde information om dem, men går ud fra at de skal have kulde for at senere kunne spire?
  her er synes jeg at kunne se at solen går senere ned - det var ok kl 16:15 idag:) Men ellers er det jo en mørk tid - men vi overhaler dig efter jævndøgn:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja der er rigtig mange spirer denne sæson,langt flere end sidste år,de kan spire uden frost de følger nogenlunde det biologiske ur med 2 vækstsæsoner-efterår/forår,men frost hjælper helt sikkert ,eller en periode med lave temp.
   Ja dagene bliver hurtig længere på det tidspunkt men jeg er egentlig godt tilfreds som det er her ,synes de lyse dage om vintren fuldt opvejer de lyse sommerafter,men vi har dog lyst til ca 22,30 tiden på de gode dage.
   Ha en fin aften/dag

   Slet
 6. Hei Jan

  Så flotte spirer du har! Ja, det er deilig at dagene begynner å bli lengre, det merkes her også selv om det går alt for sakte synes jeg ;-)
  Flott helleborus du viser!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Det går altid for langsomt på denne tid af året hvor man gerne vil ud og rode ,samt evt se på alle de nye spirer,men o, en måned er det sikker anderledes.
   Der er rigtig mange iris som har spiret her i dette efterår og vinter,langt flere end de forgående år,så jeg ser frem til en masse nye planter som skal plantes til foråret og sommer:)
   Ha en fin dag

   Slet
 7. Hej Jan Det er spændende at se den lange spuria rod og det kribler i fingrene for at komme i gang her med såningen. Rigtig dejligt skumringsbillede, vel nok fra Prades :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej
   Ja det er helt utroligt hvad sådant et lille frø kan præsterer,og hvor grokraftigt5 de er ,håber du får sået en masse gode ting!
   Skumringsbilledet er fra gaden som ligger tæt ved vores, det kunne være byen Prades,dog er de fleste huse der bygget med gamle vinrøde sten.
   Ha en fin dag

   Slet
 8. Hej Jan.Det må være spændende hvert år at se hvad der lykkes.Din foetidus ligner meget min stinkende nyserod.
  Smukt billede det sidste.Og jeg tror vi alle længes efter nogle lysere tider.
  Godaften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja det er vel nok det man glæder sig mest til ,at se alle de nye blomster som er kommet fra frø,og når man først er kommet igang med frø ,er der hele tiden noget nyt at se hvert år.
   Stinkende nyserod hedder som bekendt h.foetidus på latin!"så mon ikke de ligner ,der findes dog en masse varianter mht bladformen osv.
   Ha en god aften

   Slet