mandag den 10. juni 2013

Pacific Coast Iris.

Jeg havde tidligere  truet med at vise nogle iris fra denne del af irisverdenen , lige nu er de sidste blomster ved at springe ud, sæsonen har varet lang tid ,de første blomster kom i starten af maj ,men nu er det slut, der kommer senere en masse frø:).
 Havde håbet på flere planter i blomst,der var 22 forskellige med blomst i år ,måske kommer der flere til næste år!
Man gemmer ellers altid det bedste til sidst,men her kommer det først,en suveræn flot hybrid med store blomster og utrolig farvekombination,der kom 4 blomster i år,hvilket er ok.
Som hybrid findes det stort set ikke bedre.


Jeg har fra sidste års frøliste valgt frø fra mange moderplanter med lidt creme/varme farver,og her er et af resultaterne.

Typisk form og vækst af PCI,noget løv er kraftigere end andet og enkelte blomster rimelig høje ca.40cm


Også en meget fin sag,det som er typisk på PCI er den fine åretegning som ses på alle blomster,såvel hybrider som rene arter.
Violet er som i andre iris også en dominerende farve i Pacific Coast Iris.

Det er specielt indenfor de sidste 20-25 år der er kommet skub i krydsninger ,og man ser mange nye navngivne sorter hvert år.
Nogen kalder de her iris for "Orkideiris"

PCI har deres naturlige voksested på den amerikanske vestkyst ,deraf navnet,der findes 11 arter spredt langs kysten og ind i landet,nogen arter med større udbredelsesområde end andre,hårdførhed og grovillighed varierer også fra art til art.
Superfin  med den lyse kant ,desværre knækkede stænglen så der bliver ikke noget frø i år!

Ret hurtigt efter blomsterne er væk begynder frøkapslen at vokse,hvis ellers den er bestøvet,men PCI bestøves meget let af insekter mm.


Fløjl at se på!!

Her er arten Iris tenax blandet ind i denne hybrid,I tenax er sammen med iris douglasiana en af de mest hårdføre PCI til udendørs dyrkning i DK.

Hvis man vil forsøge sig med disse iris,vil jeg klart anbefale at starte fra frø,da det er nemt og hurtigt.
Ved udendørs dyrkning :så frøet på voksestedet ,derved minimeres risikoen for at miste planten pga flytning fra potte til voksested,sur veldrænet jord  evt iblandet fyrrenåle!!-,en del sol til planten vil nok være at foretrække i DK,desværre kan de godt gro nogle sæsoner for så pludselig at forsvinde,problemet er tit for meget frost om vinteren,meget våde somre ,dårligt dræn.


Ved dyrkning i potter bør man kun dyrke 1 plante(1frø) pr 5 ltr potte da de breder sig rimeligt hurtigt,efter at have nået en vis størrelse,det første år holdes de fugtige hele tiden efter spiring.
Mange af arterne varierer utroligt meget i farven,fra lyse nuancer over til mørk violet,en af dem er iris douglasiana som ses på fotoet ovenover .

Hvis man vil forsøge sig med indkøb af planter,er det bedst fra midten af oktober,hvor de er begyndt at sætte nye rødder,og i det tilfælde vil jeg anbefale potte-kultivering,enten i drivhus ,indendørs et forholdsvis tørt og køligt sted.

Man kan blive medlem hos Society for Pacific Coast Native Iris,hvor der er mulighed for at købe frø som normalt leveres i starten af året:
En af de sidste blomster af PCI på vores mark!

Her et link til sidste indlæg om iris til den fugtige jord:


12 kommentarer:

 1. Nøj, de er fine. ret synd med den der knækkede, den hvide kant er virkeligt meget fin. Du må håbe på mange med hvid kant næste år.
  Blomstre de virkeligt året efter de er blevet sået ? den gule vilde jeg har i haven ligner græs første år. begynder at ligne iris på bladene andet år, og sætter blomst på tredje, måske først fjerde år. det er den eneste jeg har prøvet at se komme fra frø, så jeg tror bare jeg trode at sådan var det nu engang :)

  KH
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej
   Ja lidt ærgeligt men der er så mange andre blomster:)jeg håber der vl være flere af slagsen med hvid kant.
   Ja de KAN blomstre året efter såning ,men måske vil der gå et ekstra år,pga spiring,vækstforhold,grokraft hvor det genetiske spiller ind,arterne er som regel lidt langsommere end hybriderne.
   Der er stor forskel på hvor mange år der går fra frø til blomst indenfor iirs,men 3 år er et gennemsnit for mange typer.

   Slet
 2. Oj, jag kan sitta och titta hur länge som helst på dina irisbilder. Tycker verkligen om den översta och den lavendelblå sirliga gillade jag speciellt mycket den med. Suck av välbehag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak ja der er mange smukke iris,specielt indenfor netop disse PCI..

   Slet
 3. Hej Jan

  Kan man blive andet end i godt humør når man ser sådanne Iris?
  Og ja, det er da dejlig kvikt med blomster allerede året efter såning!

  Kan godt forstå at den første er en favorit, det er som om man har byttet om på farverne, med det blå inde mod centeret, meget meget vellykket - den indeholder vel en del af den fantastiske Iris innominata?

  Når du sådan opfordrer vil jeg da prøve at så nogen, både her og i Sverige (hvor vinteren er mere stabil).

  og et medlemskab er jo ikke ligefrem dyrt 19$ for 3 år...

  Du må have en dejlig dag i Irismarken!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Den første er meget lækker,og større end de andre,ved ikke om innominata er inde,det ligger ihvertfald en del generationer tilbage,men ikke utænkeligt.
   Det er ingen regel de blomstrer året efter spiring,men det kan lade sig gøre,mange ting afhænger af det,men god ide at prøve dem fra frø og så tilmed i Sverige!!
   Ha en fin dag

   Slet
 4. Hej Jan
  Ja den første er meget smuk, men det er de fleste af de andre godt nok også. Jeg bemærkede, at nogen af dem ser fyldte ud.
  Jeg forstår ikke, at de kan blomstre året efter, de er sået, jeg synes, at når jeg køber iris planter, går der tit flere år, inden de blomstrer.
  Tak for dejlige billeder, de blev nydt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   De er jo som sådan smukke alle sammen,men der vil altid være nogle som falder i øjet,eks den første,når man ser den sammen med de andre er man ikke i tvivl om den er noget særligt.
   Som jeg har nævnt i et par andre svar til kommentar,er det muligt de blomstrer året efter ,men det er ingen regel,der er stor forskel på hvilke typer iris du planter/sår og hvor villigt de vil gro/blomstre.Betingelserne for netop disse PCI er at frøene spirer tidligt hvis man skal gøre sig håb om blomstring det efterfølgende år.

   Slet
 5. JAN bonjour
  ces fleurs me font tourner la tête
  qu'elles sont belles et c'est incroyable d'en regarder de si belles je trouve
  il faudra que j'en plante ici aussi
  car je ne vois que des iris bleues ou blancs ou jaune lorsque je pars dans le marai
  Merci YAN

  SvarSlet
  Svar
  1. Hola
   Merci ,I am happy you like the iris,if you want some other colours I can send some different ones to you?
   Have a nice day...

   Slet
 6. So gorgeous! How wonderful of you to photograph and show us each delicious iris with their special colours.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hi
   Its always a pleasure to show all these nice flowers: happy you like them
   Have a nice day

   Slet