fredag den 7. juni 2013

IRIS Igen.........

Vil vise lidt flere iris herfra marken,vi havde lige en regnbyge med is, natten til igår- 60 mm -den rensede totalt ud i hvad som var af åbne blomster,nuvel TB sæsonen er aligevel snart forbi og kun få blomster tilbage,der er lidt sibirica som blomstrer,tror ikke jeg vil bruge så meget tid på dem,lader til vi har det for varmt,men vil lige se denne sommer med.
Denne gang lidt iris til den fugtige jord.
"Fourfold Blue"
En af Tambergs fine hybrider fra interspecies kryds :(I. versicolor x I. laevigata) og formen på blomsten ligner da også en iris laevigata,den er meget robust og kan gro i alm havejord,breder sig fint og sætter frø.

"Fond  Kiss"
En fin lille sibirica med en skøn violet/pink farve.

"Ally Oops"
Jeg har før vist denne fantastiske hybrid fra tetra sibirica x iris prsudacorus,den gror rigtig godt,elsker våd jord ,men kan også gro under mere tørre betingelser,deler sig rimelig hurtigt,vi vil ha den til salg næste år!
Her er et link hvis man vil læse mere om dens oprindelse:
"Krill"
Mens vi er ved iris pseudacorus,er her en af de mange hybrider /kloner som er navngivet af pseudacorus.

Iris pseudacorus "Alba""Berlin Tiger"
Igen Tamberg hybrid,men kommer fra et såkaldt beepod.dvs man kender moderen,i det her tilfælde en anden pseudacorus hybrid"Holden Clogh" som så har sat frø fra ukendt far, tak til humlebiernes ihærdige arbejde:)
Iris x "Appointer"
Her er det et kryds:"Berlin Tiger" x Iris versicolor "Mysterious Monique" her hos os vokser den moderat,med fine blomster.

Iris versicolor "Mint Fresh"
En  versicolor med flot farve,den gør ikke meget væsen af sig ,men er befriende anderledes,kan blive op til 60cm høj,her næppe mere en 30cm.

"Bluebird Fountain"
Så er vi tilbage med endnu en Tamberg hybrid,en rigtig flot blomst fin vækst,den stammer fra  iris versicolor x tetra setosa, den har lidt bredere blade end sibiricairis.

Iris missouriensis
En Iris med et stort udbredelsesområde i USA, mit eks er fra frø sået 2,5 år siden,den kan være  varieret i tegning og farve ,højden 30-60 cm,kan gro flere steder med her holder den af fugtig jord.


Iris versicolor/sibirica
Tilsidst en lille frøplante som dukkede op blandt mine spuriairis,ukendt oprindelse men klart en iris som hører til ovenævnte gruppe.


4 kommentarer:

 1. Hej Jan

  Flotte billeder af lækre Iris - jeg får selv senere enkelt i blomst her i DK - kan blive sjovt at se forskellen, om klimaet betyder noget - Du har det jo mere vådt end os, der i det spanske!

  Er de 60mm ikke totalt usædvanligt?

  Ha en dejlig søndag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Klimaet betyder sikkert en masse,tror helt sikkert en del gror bedre i det norlige Europa,jo 60 mm er meget usædvanligt ,nogen steder regnede det 30 mm på en halv time!!!og det regner faktisk også idag med,koldt og gråt!! velkommen til det solrige Spanien,lader til det skal blive en kold sommer,men ok alt har godt af vandet nu:)
   Ha en god Søndag

   Slet
 2. Hej Jan.Du kan da bare blive ved med at vise så mange smukke iris.Og min favorit er den lavendelblå Faund Kiss.I får da mere regn end os her nordpå.Men vi skal ikke klage over det gode vejr vi har haft på det sidste.God aften til dig Jette

  SvarSlet
 3. Hej Jette
  Det lader til vi har fået regn og kulde her istedet for sommer,men mon ikke det kommer her også:)
  Den Fond Kiss er også superflot,jeg holder meget sf de farver hos sibiricairis!
  Ha en god dag.

  SvarSlet