tirsdag den 21. maj 2013

Tur til Pyrenæerne 9-10 maj.

Ja så er jeg tilbage her i blogland efter en længere pause,forrige uge besøg af Ole Larsen som også samler og dyrker en masse spændende planter i sit store drivhus i Grenå.
På marken er der næsten fuldt flor,mange forskellige slags iris er i blomst lige nu, fra de små til de store,og med spredning indenfor arterne skægiris-kinesiske -Pacific Coast -Spuria -sibirica ,ja hele paletten ,men vejret er ikke rigtig med os lige for tiden ,koldt og regnfuldt sågar isregn sætter en stopper for en masse fotoarbejde samt mærkning af iris,for ikke at tale om krydsninger som indtil videre er yderst begrænset,men jeg håber denne uge bliver en anelse bedre.
Desværre har jeg ikke været rundt og kommenteret på diverse blog,tiden har ikke været til det,men kan se  at der sker en masse i de mange skønne haver:)

Vi var i Pyrenæerne torsdag-fredag i forrige uge,lidt for tidligt i forhold til det kolde forår,hvor vinteren har varet en måned mere end normalt,men vi fandt nogle flotte dale med spændende planter takket være Cristina som kunne huske noget om en masse blomster på diverse enge i netop dette område.
Erythronium dens canis.
Her er vi ca 1600 mtr oppe på vej til snegrænsen,da Cristina ser de pinkfarvede blomster mellem græs og masser af nye narcisblade,hvilket vi undersøger nærmere og det viser sig de forskellige græsenge er totalt fyldt med  narcisser ,erythronium,crokus,helleborus mm,enkelte orkideer ser vi skyde op forskellige steder,havde vi kommet 14 dage senere ville det hele været dækket af blomster.
Soldanella alpina.
Denne lille sag kan man finde mange steder i bjergegnene i Europa,her  på engen blomstrede den hist og pist,men ikke i det overflod som f.eks. erythronium .
Herfra kunne man gå videre op,men som man ser er sneen stadig dominerende så vi blev på denne skråning,hvor der som længere nede kunne findes erythronium,dog ikke så langt fremme,masser af hepatica,flere orkideer og krokus,udfra hvad vi kunne se vil det her sted være virkeligt godt om 3-4 uger fra vores besøg.
Cristina og Ole.
Selvom vi var oppe ved sneen var temp. rimelige da der var vindstille så frokosten kunne nydes i det grønne!
Narcissus pseudonarcissus  pallidiflorus.
Helt oppe ved vores frokoststed var denne narcissus i blomst og den vokser virkelig mange steder.
Helleborus.
Længere nede af bjerget fandt vi bl.a steder som disse hvor mange planter voksede, her gror massevis af martagonliljer,og vi fandt også en skråning som var totalt dækket af scilla lilio-hyacinthus,dog uden blomst da de lige var skudt op af jorden,der var tusindvis af dem og man kunne ikke undgå at træde på dem.
Uhna,udsigten fra vores værelse.
Ole Larsen og jeg nyder den fatastiske udsigt på toppen af et bjerg her på dag 2 af vores tur.
Denne flod løb ganske tæt på vores lille hotel, og Ole og jeg gik en aftentur hvor vi rent faktisk fandt en del planter , igen martagonliljer,scillaer, og fritillaria pyrenaicum,orkideer og mange af planterne groede på en skråning hvor der fra vejen oppe blev kastet affald ned,rigtigt sørgeligt at se mange steder at respekten for naturen ikke er større.
Narcissus poeticus.
Denne fine narcis voksede i tusindvis på mange græsenge lidt længere nede,og har en fin duft,der findes et par navngivne hybrider som ligner ,men er lidt større i blomsten.
Cephalantherea  longifolia.
Sidste foto her er ikke fra Pyrenæerne ,men fra Prades som ligger 20 min kørsel herfra, vi havde en lille udflugt dertil hvor vi så denne fine orkide overalt på skråningerne i den blandende fyrre og løvfældnede skov,men heller ikke så meget andet lige på det tidspunkt,og som Ole kommenterede " Her vokser jo ikke andet end orkideer"
16 kommentarer:

 1. Hej Jan

  Det ser ud til at i alle 3 havde en rigtig god tur!

  Selvom det måske havde været mere spektakulært om en 14 dage, så giver det hele et godt billede af den vilde natur og bjergfloraen i Pyrenæerne.

  Jeg forstår på Ole at i overvejer at lave en opfølgning - en "frøtur" engang i sensommeren:)

  Du må have en dejlig dag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Det er ikke altid til at forudse vejret når man skal planlægge lang tid i forvejen,rent faktisk var der sne igen en uge efter vi havde været der,men helt sikkert et superfint sted vi vil vende tilbage til,ja turen i efteråret går et lidt andet sted,hvor jeg var sidste år,regner med det bliver i september mens vejret stadig er godt:)
   Ha en fin aften:)

   Slet
 2. JAN bonjour et merci pour ton recit et ces lignes que j'ai aimé lire
  et merci aussi à Cristina et Ole. ILs font une pause et je pense que c'est necessaire
  tout en observant ce paysage magique et froid aussi*
  Tes fleurs sont très belles et tu as une façon de les présenter que j'aime beaucoup
  J'adore les jonquilles ces petites fleurs sauvages sont si belles
  lorsque tu les regarde, elles chantent de si belles chansons*
  et les narcises sont aussi de très belles fleurs
  par la forme de ces pétales
  Je vois que tu en as bien profité et il le faut
  LA vie est courte alors il faut se faire plaisir

  Passe une belle journée

  SvarSlet
  Svar
  1. Hola,
   Thanks very much for your nice comment regarding us and the pictures,we had a wonderful trip in the most beautiful nature,and did see many amazing flowers and landscapes,and true you have to live your life when you can ,also enjoy the days as they come.
   The narcisasus poeticus also grow near you?
   Have a wonderful day:)

   Slet
 3. Velkommen tilbage i blogland :)
  Hvor mår det være fantastisk at bo et sted hvor alt det gror vildt lige i nærheden. Landskabet i sig selv er også meget smukt.
  Tak for den fine tour :)

  Ikke andet end orkideer.... hmmm...

  KH
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marianne
   Håber du har masser af spændende planter og blomster i haven?
   Ja det er lidt af et privilegium at kunne fare rundt her i bjergene og finde /se vilde blomster som man ellers kun læser om:)
   Orkideer er altid smukke,men håber man at finde andet så er de nogen gange for meget:)

   Slet
 4. Hei Jan

  Hyggelig at du er tilbake i bloggland igjen! Så mange vakre bilder du har tatt. Den Soldanella er nydelig, og også alle narcissene. Nå har de til og med begynt å blomstre her... ;-))

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Det er godt foråret er kommet til det nordlige skandinavien:)jeg kan se på diverse blogs der er mange tulipaner og narcisser nu.
   Ja jeg håber at nå rundt på de forskellige blogs de næste dage,selvom vi har virkelig mange iris i blomst og masser af ukrudt .

   Slet
 5. Vilka fina bilder, och vad härligt med så många fina Helleborus och orkidéer. Ha det gott /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak,dejligt du kunne li mine fotos:)

   Slet
 6. Hold da op, hvor er det flot. Det kunne være en værdig aftager til vores yndlingsvandrested i Jungfrau regionen i Schweiz. Jeg kan huske første gang vi så en hel mark fuld af gøgeurt, som når vi ser en mark med mælkebøtter herhjemme :)
  Vil du fortælle, hvor er det, I har været på tur?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Der er mange skønne steder at vandre,denne tur her gik til Val d Aran, ved byen Salardu,ganske tæt på ligger de enge jeg omtaler på mit indlæg,men hele området er meget smukt,og der er masser af ruter med refugies,hvor man overnatter.
   I år vil der være flere planter og blomster i sommeren end der ellers er pga denm lange vinter samt meget sne i Pyrenæerne.

   Slet
 7. Tak for turen mellem de spændende planter. Det var sjovt at være med, der vokser mange planter vildt hos jer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja her vokser rigtig meget ,både de bittesmå samt de store imponerende af slagsen:)

   Slet
 8. Narcissus poeticus also growing on my garden :) Interesting views.

  SvarSlet
 9. Je viens te dire bonsoir YAN
  bonne soirée

  SvarSlet