onsdag den 5. december 2012

Dagens Iris

Iris latifolia

Der burde faktisk også ha stået et sortsnavn, men jeg erindrer ikke hvad navnet er på denne  såkaldte "Engelske iris", de findes i blå/violette nuancer samt hvid.
Årsagen til at man stadig kalder denne iris for "engelsk iris" ligger lagt tilbage ,til ca midten af 1500 tallet , hvor man første gang bliver opmærksom på iris latifolia i botaniske kredse , da man finder den flere steder i det sydlige England, og hvor den dag idag vokser vildt, men oprindeligt stammer iris latifolia fra Pyrenæerne hvor man kan se den vokse i hundredevis på fugtige engarealer, samt blomstre i juni måned.

Foto her hentet fra nettet.

Iris latifolia er et løgiris, som vi kender det fra de "hollandske iris" men blomstrer senere og kræver faktisk en køligere jord at vokse i, endvidere sender denne iris først sine blade op om foråret i modsætning til de andre "hollandske" som begynder allerede i efteråret.

Hvis man Googler iris latifolia kan man finde flere fotos samt evt forhandlere af løg, nu er det for sent, men til næste sæson vil det være en god ide at putte nogle løg i jorden.

10 kommentarer:

 1. For noen nydelige bilder! Hvordan er herdigheten på disse? I og med at du skriver at de vokser i det sydlige England er jeg redd for at det er for kaldt her... Det finnes så utrolig mange vakre iris!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej de skulle være hårdføre selv hos dig, husk på de kommer fra ca 2000mtr højde i pyrenæerne, hvor her er rigtig koldt!!

   Slet
 2. Smuk iris og et smukt billede, du har fundet på nettet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber selv at kunne opleve det syn her til næste år, hvor vi forhåbentlig rammer det rigtige tidspunkt for blomstringen på en af vores ture til Pyrenæerne.

   Slet
 3. Åh hvor er den skøn i nærbillede - ren som vinterhimmel, nyvasket sengetøj eller tyk is...og de gule streger giver et flabet twist til det kølige. Jeg er solgt!!!

  Mange hilsner med tyk sne og kulde herfra
  Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig en rigtig pragtful iris som giver så meget igennem en masse år, jeg vil helt klart anbefale den til alle.
   Håber du trives med alt sneen :)

   Slet
 4. fantastiske udsigt og iris !

  SvarSlet
  Svar
  1. Yes a really nice iris and the view with all the iris is so amazing. :)

   Slet
 5. Jeg har prøvet med dem i denne sæson 2012 - 10 blå og 5 hvide løg blev købt. Jeg fik ikke så mange i blomst, men de der kom var så smukke at jeg må prøve igen. Håber at de kan blive til salg i DK - jeg måtte købe i England.
  Den variant du viser her med lyse blå tegninger er så skøn.

  SvarSlet
 6. Hej Ja desværre er der vist ikke så mange muligheder mht de her iris, de fleste udbydere er i England eller Holland, jeg vil prøve at tjekke nogle af mine links for at se hvilket sted som er bedst.
  De skulle kunne klare sig rigtigt fint i DK, det eneste minus er måske den til tider syndflodsagtige sommer, men ellers :) Jeg håber at fiske nogle løg til næste år fra Pyrenæerne.
  Her hvor jeg er nu lader det til klimaet er for tørt for disse iris, en skam fordi de er meget smukke, Jeg husker fra Højerup på Stevns at en af mine naboer havde den blå i utallige mængder hvert år.

  SvarSlet