tirsdag den 4. december 2012

Dagens Iris

Iris spuria

Spuriairis har et meget stort udbredelsesområde på tværs af Europa, samt nord -syd, selv i Sverige og Danmark vokser der iris spuria som del af den naturlige flora, vi kender denne blå spuria fra bl.a Saltholm, der er ikke den store forskel på Saltholm-spuria og de andre fra resten af Europa, dog er frøene en del mørkere, men ellers ikke.
Der findes et utal af iris spuria varianter alt afhængig hvor man befinder sig i Europa, det er en meget nem iris at dyrke i Danmark og den passer fint i et solrigt staudebed, hvor dens blade er grønne stort set hele perioden fra forår til vinter.
Spuriairis bryder sig ikke om at blive flyttet for tit, omplantning kan ske efter 6-8 år,  og planten blomstrer først rigtig godt efter et par år på voksestedet.

17 kommentarer:

 1. Underskøn Iris! Fine farvetoner. og meget elegant! Den er fredet i Danmark, læste jeg, men forhåbentlig har nogen den i deres sortiment til foråret, for denne Iris vil være smuk i bedene.
  Dejligt at blive oplyst om en iris som denne, og at den trives her :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er rigtig nok fredet , men kan sagtens findes som frø eller plante på nettet, og den vil gøre sig fint med andre stauder, dog skal du være opmærksom på den breder sig i løbet af 4-8 år, og vil fylde 50-70cm fra oprindeligt plantested!

   Slet
 2. Så mange flotte Iris du viser, det er som og titte ned i en godtepose og se på bloggen din .
  Ha en fin kveld og takk for titten.
  Marit.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, er glad fordi du synes om mine fotos og blog :) Ha en god aften!!

   Slet
 3. Tænk Saltholm har så fin og smuk en lyseblå Iris. Den ville være skøn at plante blandt sine stauder.
  God aften,
  :-) Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt sikkert den er fin både i blomst og blade, du kan sagtens finde den på en frøliste eller dansk hjemmeside!Hvis ikke har vi den nok til salg fra næste år :)

   Slet
 4. Så flotte disse var! Kunne disse også klare seg her i Norge? Ha en god aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil tro du kunne ha dem i Norge da de sagtens tåler frosten, de er nemme fra frø hvilket jeg vil anbefale dig for at de bedre klarer sig!!

   Slet
 5. Åhh - de ville være fine i mine bede.
  Ved du om de blomstrer før/efter eller sammen med Iris sib. i juni i DK ?

  SvarSlet
  Svar
  1. De blomstrer samtidig med sibirica, billedet her er fra haven på Stevns, og måske kan du ane de blå sibirica i baggrunden, de vil passe rigtig godt ind med dine andre planter, også fordi denne spuria er meget let i plante og blomst, jeg har sået en masse af dem her i Spanien og de første skulle gerne blomstrer næste år, desværre er de ikke så frodige her som i DK

   Slet
 6. Ja den ser også fin ud, kender du den der hedder blommeflege med en dejlig duft af ja selvfølgelig blommer. Den ter sig som Spuria, dvs. der går en del år, inden den blomstrer.

  SvarSlet
  Svar
  1. ups glemte at skrive svaret i svar blokken :)

   Slet
 7. ja den kender jeg godt, tror du tænker på iris graminea/gramineus den er lidt mindre end spuria, men breder sig hurtigt , havde den flere steder i haven på Stevns både i halvskygge samt ful sol, og den dufter af blomme, iøvrigt god til vaser!!

  SvarSlet
 8. Bardzo piękne zdjęcie ! Kwiaty wzruszają swoją delikatnością, a tło zachwyca głębią odbioru. Podoba mi się !

  SvarSlet
  Svar
  1. Yes they have a delicat look with the flowers on the tall stem, and the soft blue colour, I am happy you like it :)

   Slet
 9. Oh so lovely violet!
  my favourite colour!

  xoxo, Juliana | PJ’ Happies :) | PJ’ Ecoproject

  SvarSlet
  Svar
  1. Thanks, yes they are really lovely and this lightblue colour is amazing!

   Slet