søndag den 11. november 2012

Dagens Iris

Dagens iris er denne gang hentet fra Pacific Coast  Iris gruppen, foto viser en af de mange farvevarianter som findes af Iris tenax .
Disse iris vokser naturligt langs den amerikanske vestkyst, der findes oprindeligt 11 arter som gennem tiden har krydset sig med hinanden, og i de sidste ca 20-25 år er der dukket en masse nye hybrider op i flotte farver specielt fra Joe Ghio.
Vil man dyrke disse iris i Danmark , er det bedst i veldrænet forholdsvis sur jord, fuld sol/halvskygge, de behøver vand fra efteråret til frost, og igen i foråret, nogle Pacific Coast iris har en hvileperiode om sommeren andre, tåler sagtens vand om sommeren, denne iris tenax klarede fint at gro halvskygget med en del vand.
Man skal ikke regne med at alle PCI kan klare den danske vinter, vil man prøve disse iris vil jeg helt klart anbefale man starter fra frø, og  ikke flytter dem efter spiring, de kan med lethed også dyrkes i potter, 1 plante pr 3ltr potte, da de breder sig rimeligt hurtigt.


4 kommentarer:

 1. Lekker! Det er nesten utrolig hvor mange iris som finnes :-) Fine farger på den du viser i dag.

  SvarSlet
 2. Der er rigtig mange forskellige iris, jeg har ikke foto af alle de slags som findes, men heldigvis er nettet en god ting hvor man kan google diverse iris.
  Denne her gruppe af iris er blandt mine favoritter , jeg håber næste år at have en hel del i blomst på vores mark

  SvarSlet
 3. hej Jan

  Din Iris tenax variant ser da ualmindelig spændende ud.
  Tjekkede lige på nettet - Pacific Coast Iris Society (som du jo også linker til) har under deres "seedexchange" andre superspændende irisfrø, nogen af blomsterne har næsten for vilde farver. Har du nogen erfaring med at få frø hjem fra dem, og hvor frøægte de er?
  Ser at de bla har frø fra Joe Ghio, som du fremhæver, - og 1$ pr portion er da unægteligt til at have med at gøre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten Ja der er mange spændende ting fra listen, de fotos som er på frølisten er moderplanten, dvs frøplanterne falder anderledes ud primært hos hybriderne, arterne er mere ægte.
   Jeg er selv medlem og har benyttet listen et par år nu, ingen problemer, samt frøene spirer ret hurtigt indenfor 1-2 mdr, skulle under gunstige forhold blomstre efter 18mdr.
   Synes du skulle prøve at så nogle , men nok kun i Danmark tror Sverige er for koldt!
   Hilsen Jan

   Slet