lørdag den 10. november 2012

Dagens Iris

Iris japonica

Som navnet antyder stammer dagens iris fra området omkring Kina og Japan, nok mere Japan end Kina, der trives den ret godt og nogle steder betragtes som ukrudt, kaldes også "den dovne gartners iris"
Planten bliver ca 30-60cm høj med en en stængel på hvilken der er flere sideskud med blomsterknopper, den enkelte blomst holder en dags tid  men der er som regel masser af knopper.
For noget tid siden viste jeg iris milesii, som er i samme irisgruppe  som denne japonica.
De fotos her er fra dias derfor den lidt dårlige kvalitet, jeg havde denne iris i potte som blev taget ind om vinteren, i milde vintre med overdækning mod vand kan man gro japonica et solrigt sted i veldrænet forholdsvis sur jord, planten deler sig med udløbere, og under gode forhold kan den hurtigt blive ret massiv.
Iris japonica foretrækker en tør periode efter blomstring, men rent faktisk er den ret hårdfør mht til sol/skygge og vand, blomstringtidspunktet er mellem juni og august alt afhængig hvornår den starter at gro.


7 kommentarer:

 1. Det ugresset der kunne jeg godt tenke meg å ha i hagen! ;-)) Den hadde en nydelig farge.

  SvarSlet
 2. Den er også fin og lidt speciel. Jeg kan godt lide at den har sideskud, mon ikke den kan gro i mit regnbed, eller er det for vådt?

  SvarSlet
  Svar
  1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

   Slet
  2. Hej Ja det er en fin lille sag :) Jeg vil nu nok plante den i Rhodobedet evt tilsat noget drænmateriale og i den solrige side, du kan evt prøve at dække den med aviser og plastik gennem vinteren. Jeg har desværre pt ikke iris japonica ellers ville jeg ha tilbudt nogle rhizomer.

   Slet
 3. Hej Jan
  Den har nogen rigtig fine frynsede kronblade - det er jeg helt vild med på den!
  Jeg er altid i tvivl om hvad de forskellige iristypers forskellige sæt kronblade hedder på dansk og internationalt. Kan du måske engang i et indlæg forklare lidt om det.
  Hilsen Berit

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt du kan li den, men sikkert også i din smag fordi den er så let og luftig, den findes desuden i en hvid udgave!! prøv evt at google den på nettet for flere og bedre fotos.
   Jeg skal nok huske det med navne på forskellige dele af iris, jeg er mest vant til engelske betegnelser, men ved der findes udemærket illustration på dansk også.
   Hilsen herfra

   Slet