torsdag den 1. november 2012

Dagens Iris

Iris milesii
En iris fra Himalaya området, gror i Indien-Pakistan-Sydvestlige Kina, i bjergområde  fra 1000-2000mtr.
Denne iris er i gruppen af Envasia iris hvor vi tillige finder den mere kendte iris tectorum som givetvis findes i mange haver i DK.

Iris milesii er ikke vanskelig at dyrke i DK, jeg havde god held med den  i stenbedet, halvt sand halvt spagnum, men den foretrækker en rimelig tør vinter.
De ret specielle grønne rhizomer sender en 60-100cm stængel op med masser af knopper , som enkeltvis blomstrer ca 1 dag, men der kan tit være op til 30 knopper dvs blomstringen er fordelt over en lang periode.


11 kommentarer:

 1. Ja den er også meget smuk, næsten så man taber vejret, når man lige ser den :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den vil du sagtens kunne ha i din have!

   Slet
 2. Nydelig! Iriser i alle farger er så flotte. Jeg synes at de er en av de vakreste blomstene som finnes. Ha en god aften!

  SvarSlet
 3. Det har du helt ret i, de er meget smukke i alle regnbues farver :)

  SvarSlet
 4. Velkommen ! Smukke og unikke iris !!!

  SvarSlet
 5. Hi Thanks so much and in Danish !!
  Hope you will have a nice day :)

  SvarSlet
 6. Wonderful multicolor flower!
  Congrats!

  xoxo, Juliana | PJ’ Happies :) | PJ’ Ecoproject

  SvarSlet
 7. Hej Jan
  Jeg kan læse mig til at jeg reagerede ligesom Lisbeth med et.."åhh hvor er den smuk ". Det er det spinkle udtryk der straks tiltaler mig. Jeg blev dog lidt modløs da jeg så at de optimale betingelser er lige modsat af hvad jeg har af jordtype og vintervæde. Så bliver det mit sædvanlige dilemma om jeg skal prøve at lave pletvis jordforbedring/ændring og gøre et forsøg. Det må overvejes nøje - jeg hælder ofte til kun at gøre en dyd ud af at dyrke det naturligt mulige i norsjællands kolde kompakte lerjord. Men man kan jo fristes over evne :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Berit
   Du skal ikke miste modet mht din jordtype, det er rimeligt nemt at dyrke denne iris i DK, blot tilsæt(udskifte jorden) spagnum og sand i voksestedet, evt tilsæt kattegrus så jorden er drænet, jeg har haft den i DK i 15 år uden beskyttelse om vinteren, men selvfølgelig er en tør vinter optimal, men sådan er der jo så meget :)
   Jeg kan sende dig nogle rhizomer, men tror nok det er for sent at plante noget nu? ellers til foråret??
   Ha en god weekend

   Slet
  2. Til foråret vil være bedst - jeg kommer kun sjældent i sommerhuset nu og har sluttet med at plante og flytte rundt på stauder.
   Måske kan du til gengæld være interesseret i et par faner af mine bedst voksende Iris Sib - f.eks Soft Blue og Tunkhannock.
   Vi kan maile sammen til foråret - jeg skriver det på huskelisten her hos mig.

   Slet