lørdag den 15. september 2012

Iris året rundt DEL 2

Jeg vil gerne denne gang fortælle lidt om Junoiris, som tilhører en af grupperne  indenfor løgiris, sidste gang i Del 1 fortalte jeg om reticulata-iris som er den tidligst blomstrene iris, hvor juno-iris følger umiddelbart efter, den sidste gruppe af løgiris er de såkaldte "hollandske iris" samt "engelske iris" som ikke er  hverken hollandske eller engelske, men den tager vi en anden gang!!
Man finder typisk juno iris i og omkring Centralasien, Kaucasusbjegene ,Uzbekistan,Tajikistan , samt en del arter fra Tyrkiet,Iran Irak osv, der findes faktisk en enkelt art her i det sydlige Spanien Iris Planifolia, jeg har den ikke men har sået nogle frø! 
Her er en typisk knold/løg fra en junoiris, det er vigtigt ikke at beskadige de lange kødfulde rødder ved plantning , da det er dem som trækker næring til planten og blomstring.
Spidsen af løget bør plantes ca 3-5 cm under jordoverfladen.
Billedet er fra Edgewood gardens, det var nemmere at sjæle et fra nettet end grave en iris op i vores betonhårde jord lige nu :)

Et meget gammelt foto fra min have på Stevns, hvor denne Iris rosenbachiana groede nogle år inden den og andre sjældne junoiris blev spist af mus!!
Midt februar begyndte denne iris at skyde og hurtigt sende blomst op, så den er meget tidlig, de andre som jeg vil vise her blomstrer typisk marts-april på friland.

Der findes henved 50-60 arter af junoiris, specielt indenfor de sidste 20 år er der fundet en række nye arter.
Denne gruppe af iris er blevet et samlerobjekt indenfor det vi kalder alpinplanter, typisk i Danmark dyrkes de fleste arter i drivhus for at holde planten tør om sommeren og til dels frostfri hvis dette skulle være nødvendigt, men det er ikke de specielle arter jeg viser foto af i dag men derimod de iris som kan dyrkes på friland uden de store problemer !


En af dem som virkelig gror godt og deler sig rimeligt er Iris graeberana "Yellow Falls" den har været på markedet i små 20år, og kan findes til en god pris på nettet.
Foto her er fra Danmark hvor alle mine junoiris voksede i stort set rent sand dog med lidt jord blandet i ,det er typisk en plante til det tørre sted i haven, et stenbed specielt til disse typer af forårsplanter er absolut en fordel, gror og blomstrer samtidig med vildarter af tulipaner, fritillaria osv.

Den samme iris umiddelbart efter den er sprunget ud!

Her er det varianten Iris graeberana "White Falls" den groede i DK på et hævet sted , men i alm havejord tilsat lidt lecaperler for dræn.


Foto fra samme stenbed , Iris juno x Warlsind , det er en gammel hybrid af krydsningen (I.warleyensis x I.bucharica  ) selvom der er kommet mange nye arter samt hybrider  frem, er den her stadig en af mine favoritter!
                                                                          Samme iris lidt tættere på

Iris bucharica 
Hvis man aldrig har dyrket junoiris, er den her helt sikkert en god iris at starte med, stort set problemfri, kan vokse de fleste solrige steder i haven, ynder som de andre junoiris en kalkholdig jord, specielt denne art er ikke særlig følsom mht vandmængder om sommeren, kan findes meget billigt  på nettet .
Der findes forskellige varianter af bucharica og der er kommet en del nye hybrider hvor bucharica indgår som netop skulle være nemme at dyrke på friland de fleste steder.

Rare bulbs i Litauen:  http://www.litbulbgarden.com/catalogue4.php
har nogle juno til salg, samt Pitcairn Alpines i England;

 http://www.pitcairnalpines.co.uk/
Sidstnævnte har dog lukket for salg nu, hvilket iøvrigt gælder flere steder på nettet .



Junoiris Magnificahybrid gror hurtigt til store kolonier af blomster, der er typisk på denne juno 10 blomster
En af de andre som gror rigtig godt Iris willmotiana "alba" det er måske den af de juno jeg har som vokser bedst!
De fleste junoiris jeg viser her er totalt hårdføre og kræver ingen dækning , dog skal det siges at voksestedet bør være  veldrænet da de typisk foretrækker en varm tør sommer.
En del af stenbedet fra Danmark, skøn farveeksplosion! 
Der er mange steder på nettet man kan hente oplysniger osv om junoiris, men dem som er vist her kan jeg anbefale som begynderiris indenfor junogruppen...god fornøjelse.

12 kommentarer:

  1. Det var spændende læsning. Jeg er total novice indenfor Iris, og jeg nyder din grundige gennemgang :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak!! det er godt at vi kan bruge hinandens erfarinegr her på nettet :)

      Slet
  2. Tak for Iris del 2 - jeg følger med stor glæde "føljetonen" - jeg har straks gemt dine links, som skal besøges en anden dag. Jeg håber at du på et tidspunkt laver en fane med alle dine gode indkøbs-links.

    SvarSlet
    Svar
    1. Selv tak , ja jeg tænker at lave en linkside med gode steder!!ihvertfald steder som har iris og andre spændende ting!

      Slet
  3. Rigtig godt indlæg, netop Junoiris vil være godt i mit ørkenbed, som er lavet af sten grus og sand.
    Jeg vil kigge nærmere på de links, du har sat på. Tak for det :)

    SvarSlet
  4. De vil stortrives i dit bed, husk blot at vande med noget flydende (10-10-10) gødning, når planterne er færdige med at blomstre!

    SvarSlet
  5. Ja, dette er flott å følge med på for meg også. Flotte bilder av nydelige iris! De ville nok ikke like seg her med den kulden som er her om vinteren.

    SvarSlet
    Svar
    1. Kulden er ikke noget problem , de gror jo naturligt i områder med frost, jeg har haft dem i DK med frost ned til -25C, så du kan roligt prøve nogle af dem :)

      Slet
  6. Beautiful flowers!
    Thank you, Jan, for visiting my blog!

    xoxo, Juliana
    [pjhappies.blogspot.com]

    SvarSlet
  7. Såå flotte bilder av så mange ulike typer Iris!! Jeg har en mørk blå/lilla i hagen, men jeg vet ikke navnet på den.
    Syns det er en utrolig flott og vakker blomst!! Ha en fin dag:))

    SvarSlet
  8. Hej Tusind tak fordi du kiggede forbi, Iris er en rigtig flot blomst at fotograferer.

    SvarSlet