onsdag den 19. september 2012

Marken lige nu
Vi er i september måned, ikke fordi efteråret nærmer sig hernede i Spanien ,det er stadig rimeligt varmt omkring 25C, men nu kan vi godt mærke det bliver mørkt ved 20 tiden.

Der er til stadighed noget at se til på marken, her kommer et lille udpluk af hvad som sker lige nu:
Mandeltræerne har mærket tørken i år , mange har smidt bladene og de første mandler er klar til at blive høstet, det så ellers lovende ud i forsommeren hvor træerne stod flot med masser af løv osv , men den særlige varme sommer samt 5 mdr uden regn af betydning sætter nu sine spor, der er flere mandler end sidste år de er til gengæld noget mindre.
Vi har ca 25 træer, ikke alle giver lige meget,sidste år fik vi ca 80kg brutto mandler hvilket gav ca 25-28 kg ren mandel, den yderste grønbrune skal bliver fjernet inden de afleveres til grossisten.Vi hygger os nogle timer hver dag i en uges tid med det her ,og jubler over de 40-45€ det giver :)lige nok til at betale andelsbidraget for vand..timelønnen tjaaa vel omkring 4-5 kr........ men det er jo kun for sjov!!
Så har jeg efterhånden fået flikket et redskabshus sammen, det blev et præfabrikat på ca 9m2 , vi havde først talt om at bygge et i natursten, som så mange andre af de små huse på markerne, men valgte så det her samlesæt istedet, der mangler lidt tagarbejde samt finish, og huset bliver træbeskyttet i en lysere grøn farve!

Har fået pottet lidt overskudsplanter af de små iris til "gadesalg" her til næste år, vi har lidt planter på gaden i foråret til selvbetjening, det fungerer fint, hernede var de bestemt ikke vant til at betale i en kasse som stod frit fremme, vi har endnu ikke mistet nogen penge, men ok det er en lille by så alle kender alle osv, nu bliver det ikke til de store beløb, måske 10-20 kr om dagen!! men folk er glade for de  anderledes blomster de nu kan få!
lang tid uden vand sætter sine spor , vores dahlia er virkelig slemt medtaget her i sommeren, men dog blomstrer "arabian night" ( tror jeg nok? )
stadig, det er bemærkelsværdig så kraftfulde planter kan være uden særligt vand.
En af de iris som virkelig trives her er aril-iris , her kan man  se hvordan de nye skud kommer frem, trods 4-5 mdr uden vand ,man undres over den kraft de har, denne iris ser sådan ud i blomst:
Arilhybrid no 5 , en af mine egne krydsninger !
Ikke kun gamle etableret planter  viser kræfter, her er det en TB (høj skægiris) som spirede fra frø dette forår, nu ca 25-30 cm høj med 4-5 sideskud!! 
Det er også nu de gamle visne blade fjernes fra alle iris, så de ikke giver bopæl for uønskede insekter i vinterperioden, samt det ser lidt pænere ud, samtidig kan jeg tjekke de enkelte iris .
Der var ikke så mange sommerblomster på marken, men det er nu frøet skal høstes, her er det kæmpesolsikke "Mongolian Giant" i nærbilled.9 kommentarer:

 1. Spændende at læse om jeres mandelproduktion og se billederne af dem. Det er godt det er en hobby, for det er godt nok ikke meget I får ud af det.
  Dine iris ligner mine, jeg skal nok også have fjernet det visne på mine, jeg plejer at klippe det grønne halvt ned, er det en god idé? Flot plante der allerede er blevet af frø fra i foråret.
  Jeg tror også din dahlia er Arabian Night.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan godt klippe dem halvt ned , da de sikkert vokser rimelig godt med alt det vand, ellers er det som med liljer, at rhizomet bruger en del af kraften fra bladene til nyproduktion, men god ide at fjerne alt vissent nu :)
   Ja man bliver ikke rig ved at dyrke mandler og iris!!

   Slet
 2. Det høres jo bare helt eksotisk ut med mandel innhøsting! Dine aril iris er bare så flotte. Skulle ønske de hadde overlevd her, men det gjør de nok ikke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske skulle du prøve med en enkel eller to aril og se hvordan de klarer sig!!

   Slet
 3. Szkoda, że ja też nic nie rozumiem z tekstu, ale domyślam się, że to Twoje siewki irysów TB ... A co to za orzechy ? / I also don't understand the text, but I guess that is your iris seedlings TB ... And what for nuts ?

  SvarSlet
 4. Hi
  You can not translate with google? well anyway yes the small iris with new sideshots are TB-seedling from this year, germinated in spring, just wanted to show how powerfull an iris can grow.
  The nuts are almonds, around here there are a lots of trees in the fields, together with wine and olivetrees. have a nice day!!

  SvarSlet
 5. Interesting garden report))
  I like your flowers! beautiful colours!
  Have a great weekend, Jan!

  xoxo, Juliana
  [pjhappies.blogspot.com]

  SvarSlet
  Svar
  1. Thanks Juliana, Hope you have a joyfull weekend too :)

   Slet
 6. Beautiful flowers, wonderful composition. I am greeting

  SvarSlet