fredag den 10. august 2012

Iris x norrisi


En iris med lidt anderledes blomst end vi ellers kender fra iris, det skyldes at først i de seneste år at denne blomst nu klassificeres som iris, egentlig er det en hybrid mellem  Pardanthopsis dichotoma ( iris dichotoma) og Belamcanda chinensis (iris chinensis)som første gang så dagens lys i sidste halvdel af 60èrne, det var den amerikanske irismand Sam Norris som lavede dette kryds.
Planten har haft forskellige navne siden, men nu altså under navnet Iris x norrisi.
Foto fra i dag hvor iris x norrisi begynder at blomstre på marken
Der er stor variation i blomsterfarve alt fra mørk chokolade til næsten hvid, med og uden prikker osv, den er nem at så fra frø vil blomstre i andet år fra frøsåning , nogle gange allerede samme år, den sætter mange frø og hver gang dukker der en ny farvekombination op i frøplanterne.
Her ses bladene som vækstmæssig minder meget om iris tectorum og iris milesii.
Blomsten er ca 4-5cm i diameter, og planten  mellem 30-60cm , der kan normalt være fra 10-30 blomster på en plante og hver blomst holder ca en dag.


Til sidst et enkelt foto af en af Sam Norris andre irishybrider
En tetra (4N) arilhybrid, meget flot blomst med typiske træk fra Oncocyklusiris.
7 kommentarer:

 1. Det er da en meget spændende iris, du viser og fortæller om i dag. Hvor kan man få frø af den, det lader til, at den også er nem. Den er meget speciel og køn. Den sidste du viser er bestemt også flot.

  SvarSlet
 2. Den kan sikkert findes på diverse frølister, ihvertfald på SIGNA, det er i min links! men jeg vil da gerne sende dig frø fra mine blomster.
  Ja den sidste iris er en rigtig god arilhybrid, både form og farve og fordi den er tetraploid, jeg har haft den i mange år, i DK har den ikke delt sig så meget, men her under optimale forhold håber jeg at der hurtig kommer mange rhizomer.

  SvarSlet
 3. Ja men jeg vil da meget gerne have frø, og jeg kan da forestille mig, at Berit også gerne vil, men så må hun lige selv melde sig på banen :O)
  Det bliver spændende at høre, om den sidste får flere rhizomer dernede end i Dk.

  SvarSlet
 4. Det var en meget spesiell iris! Den lignet nesten ikke på vanlige iris, nei. Den siste irisen er så vakker!

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej den er noget anderledes en andre iris, næsten som en hybrid mellem lilje og iris :)
   Jeg vil senere skrive om Arilhybrider og Oncocyklusarter hvor den sidste iris stammer fra!

   Slet
 5. Hej - Iris Norrisis ser fantastisk spændende ud - kan den klare sig på friland i DK uden vinterdækning?

  SvarSlet
 6. Hej
  Den skulle gerne kunne klare sig på friland i DK, hårdførhedsgrænsen ligger omkring -30C for iris x norrisi, jeg vil anbefale du sår/planter den i sandblandet jord , fuld sol evt i et stenbed eller lign, det er en spinkel plante så den står bedst i selskab med andre tilsvarende planter!

  SvarSlet