lørdag den 28. juli 2012

Liljer

Der er stadig enkelte liljer i blomst, samt få som endnu ikke er åbnet , her i Vilosell, vores sæson er noget tidligere end DK, tillige nogle varme uger som får knopperne hurtigt i blomst.


Her er lidt fra denne sommer:


Gul martagon hybrid
                                                  Martagon Arabian Night
  Martagon Sunny Morning

Nomocharis Aperta 
Nomocharis er i liljefamilien og vokser i Kina , holder af kølige vækstforhold, gror bedst i veldrænet let fugtig jord, med en del vand i vækstperioden. N aperta her er nok den som er nemmest af de tilgængelige arter.


Coopers Crossing 
Det er utroligt så mange liljehybrider som har udspring i de "tangohybrider" der første gang så dagens lys i Letland , og som kom til kendskab for det øvrige Europa i starten af 90èrne, vi var en del liljefolk -i Danmark som det første land,- dengang som var heldige at få lidt løg og pollen af "Krumnins yellow tango" , siden er der blevet produceret løg i millionvis ,specielt fra Holland, men i DK findes mange rigtig gode hybrider fra dengang.
Jeg var i Letland første gang i 97 for at besøge en planteven , og fik ved den lejlighed mulighed for at se den Botaniske Haves private samling af Tangohybrider samt krydsningsnotater.

Her er nogle af mine gamle tangokryds:Fra vores lille have tidligere i år
Lilium nepalense som desværre ikke rigtig blev så pæn  i år!
Pinkgul trumpet et løg som var mellem en sendning fra Hyde Lilies
OT (Oriental x Trumpet) Robert Swanson 
En superlilje, som i det andet år efter plantning virkelig viser dens kraft.

7 kommentarer:

 1. Det er vel nok fine liljer du viser og tak for info om de forskellige liljer. Du har meget erfaring kan jeg forstå af teksten.
  Jeg har også mange liljer, men ved ikke så meget om dem. I år har jeg haft to Martagon liljer, de er dyre i indkøb. Jeg kan kun huske, jeg har købt den ene, den er hvid. Den anden var brunlig, jeg har dem inde i min lille skov.
  Tak for dit svar i dit sidste indlæg om de spanske traditioner med mange fester. Deltager du i festerne og bliver danskere automatisk inviteret med? Det er jo nok anderledes for dig som er gift med en "indfødt"
  Og tak for dit ønske om regn, det står ned i stænger, vi har fået over 20 mm i dag.
  Vh
  Lisbeth

  SvarSlet
 2. Hej Lisbeth
  Godt der kom lidt regn til det tørre Danmark:)
  Nu ved jeg ikke hvad "dyrt" er for martagon-liljer , men de kan købes for en rimelig sum i bl.a England, dem du har skal nok blive store og flotte der hvor du har plantet dem.
  Hvis man flytter herned som dansk par, vil det selvfølgelig være sværere, men jeg indgår i det daglige lokale liv her, samt der er stor forskel på at bo i et kyst/turistområde ,og så her i bjergene hvor livet leves noget anderledes, men klart at være sammen med en indfødt åbner en masse døre.
  Har lige været en lille lokal fest her i weekenden, som blev arrangeret af de unge mennesker med stor opbakning fra alle , næste weekend ser det ud til vi skal ha gadefest/komsammen, jo det er hyggeligt og afslappende her i Vilosell.
  VH
  Jan

  SvarSlet
 3. Hej Jan
  Martagonliljer koster omkring 100 kr. for et lille løg, det synes jeg er mange penge for så lidt, men det er en trøst, hvis de bliver store og flotte i skoven, hvor de står. De har frøkapsler nu, men er ikke klar til at kaste frøene. Skal jeg bare lade den smide dem omkring sig, eller redde frøene og selv så dem?
  Jeg tænkte nok, at det var meget anderledes at flytte sammen med en indfødt dernede, i stedet for selv at starte som ægtepar. Nå men jeg holder af Dk, så jeg skal ikke flytte til Spanien :o)
  Vh
  Lisbeth

  SvarSlet
 4. Hej Lisbeth
  Ja lad du bare frøene så sig selv der hvor de finder sig tilrette, med årene vil du få en skov af martagonliljer:)
  100kr er nok også lige en del for meget , de fleste steder i udlandet er det under halvdelen, så selv om der kommer lidt fragt kan du stadig spare en del penge.......
  Med alle de problemer vi har her i Spanien er det nok bedst at holde fødderne på sikker dansk muld!
  VH
  jan

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jan
   Tak for råd, det vil jeg så gøre. Lækkert med en skov af martagonliljer, det vil jeg glæde mig til :)
   Har du et link til et godt firma i England, hvor man kan købe martagonliljer, hundetandslilje og andre lækkerier?
   Det gør jeg så bare, altså holder fødderne på dansk muld :o) jeg er en rigtig hjemmefødning,så jeg bliver hvor jeg er.
   Lisbeth

   Slet
 5. Hej Lisbeth
  Her er et par link
  http://www.pitcairnalpines.co.uk/index.asp det er sidste dag for bestilling idag, de har normalt en god kvalitet,
  http://www.hwhyde.co.uk/ det eneste rigtige sted at handle liljer, martagon skal bestilles nu og bliver leveret i efteråret , resten leveres i foråret
  http://www.miniaturebulbs.co.uk/index.html de har mange gode tulipaner..
  http://www.eurobulb.nl/ god leverandør ved større partier ,fri fragt ved order på 100,00€
  Håber du finder noget:)
  Jan

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jan
   Tak for gode links, jeg er meget begejstret for hwhyde. Længere er jeg ikke nået, jeg har jo også sneglene og bloggen :)
   Lisbeth

   Slet