torsdag den 4. februar 2016

Spuria

 Foto her fra sommeren 2015, en gruppe af vores spuria blomstrer i deres højsæson som ligger fra slutningen af maj og ca en måned frem.
 Alle spuria-frø bliver sået i slutningen af sommeren ,mange vil starte spiring om efteråret og gennem vinteren,nogle frø begynder først spiring om foråret,her en potte  med med frø sået sidste sommer, som det ser ud her i starten af februar.

 Her ses frøplanter fra spuria ca 6 mdr efter spiring,de har fine lange rødder som hurtigt vil etablerer sig og give en god vækst.

 Denne fine klump af rhizomer er faktisk fra et kryds sået i sommeren 2013,plantet ud i foråret 2014, foto her er fra efteråret 2015!
Det er ikke alle planter som vokser lige hurtigt,men får de en god start efter omplantning  kan man rimelig hurtigt få store rhizomer til omplantning.


Her foto efter klumpen er delt,og der blev 10 nye planter som plantes ud og ville måske kunne gi en enkelt eller to stængler med blomst i år.
Jeg har lagt en tændstik  midt i billedet ,for sammenligning af str. på planterne. 

 Foto taget her i starten af februar,normalt vil planterne ikke være så meget i vækst på denne årstid ,men pga den milde vinter er dvalen delvist udeblevet,problemet er den manglende regn , da det ikke har regnet siden de første dage i november,derfor er jeg allerede nu begyndt at sprede heste/kogødning omkring alle planter ,det er ellers et arbejde som normalt finder sted i midt marts- april, gødningen er med til at holde på den smule fugtighed som er i jorden,også efter evt vandning.

Højsommer, frøkapsler er klar til høst,og alt vækst stopper for et par måneder,det er billedet hvis man bor et sted med varmt og tørt klima som her,i DK er det anderledes ,der vil de fleste spuria ha grønne blade det meste af året pga regn og fugtighed gennem sommeren.
Lidt fotos fra sommeren 2015, "Alice Spring" i blomst
"Giuseppe" en af de spuria med store blomster i en lækker blød gul farve
En gruppe af gule frøplanter,sået i 2012.

4 kommentarer:

 1. Lækre spuria iris, de kan hurtigt blive til mange, kan jeg se.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du helt ret i,med få planter som sætter frø kan man hurtigt få mange nye planter:)

   Slet
 2. Hej Jan!

  det ser rigtig godt ud.
  Og som du skriver er forløbet anderledes her, jeg har nok grønne blade på mine stadig, men ingen vækst, og nogen dvaleperiode om sommeren har jeg ikke set, så skal det vist blive meget tørt!
  Såningen er også anderledes, modningen af frøkapsler sker langt senere her. Jeg prøver at så om efteråret men intet har jo spiret endnu, jeg vil gentage nu til for sommeren og se hvad der er bedst. Jeg er iøvrigt forbløffet over hvor fertile de er!

  Her har spuria yderligere den fordel at de tilsyneladende ikke bliver angrebet af snegle, og det kan vi jo godt lide:)

  Glæder mig til at se dine nye frøplanter i blomst!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Spuria er som du skriver meget fertile ,der er enkelte hybrider som sætter meget få frø men ellers er kapslerne ret fyldte.
   Jeg vil anbefale dig at tage dine potter med spuriafrø indendørs nu i ca 12-15 C , og håbe de vil spire og i så fald afklimatiserer de små planter i foråret hvor de så skulle være store nok til at plante ud,i DK vil det nok være maj måned.
   Ja spuria er en meget robust plante ,bliver sjældent angrebet.
   Ha en fin dag

   Slet