torsdag den 4. september 2014

Iris fra sæsonen 2014

Det har været stort set ingenting jeg har bidraget med her på bloggen gennem irissæsonen, så derfor en kavalkade af iris som har blomstret dette år, og denne gang er det en portion fra forår og tidlig sommer.

Vi har som regel de første iris i blomst fra januar/februar , det er de små løgiris som blomstrer der,senere kommer så juno-iris som jeg viser et par stykker af  denne gang,samt nogle aril iris.

                                                                       Iris sophenensis
Denne lille reticulatairis er tidlig ude,allerede sidst i januar står den i blomst,ikke specielt stor eller høj, men meget sød!
Findes i det østlige Tyrkiet,og en af de iris som er blevet brugt meget til at frembringe nye farver indenfor retuculata iris.
                                                            Reticulata "Down to earth"
Alle små løgplanter blev sidste år flyttet fra vores mini have ved huset ,til et stenbed på marken,hvor de fleste ser ud til at gro fint,bl.a denne variant med fine mørke farver.
                                                Juno iris Rosenbachiana
Midt i februar begyndte blomstringen af denne fine juno variant,den er meget sart mht til vand efter blomstring eller når løget går i dvale,normalt er det ikke noget problem her ,men vores forsommer var mere våd end vanlig,så desværre rådnede det meste af planten,heldigvis fik jeg en del frø fra denne iris og håber så de vil gro godt de næste år!
Juno iris "Sunny Side" (magnifica x gul  bucharica)
En af Alan McMurtries junohybrider , han er ellers mest kendt fra alle de nye reticulatahybrider som er kommet frem  ,de seneste 10-15 år bl.a den mørke som jeg viser først i indlægget .
Juno iris "New Argument "
Aril iris "Dunshanbe"
Som det ses her på disse 2 fotos er den mørk lige ved udspring, men bliver lysere med tiden,meget flot kontrast i farve og skæg.
Den har givet fint med frø i år,håber noget vil spire gennem vinteren,og forhåbentlig blive til blomstrende planter de næste 2-3 år!
Aril Paradoxa var. Choschab
Fra Tyrkiet hvor der findes flere varianter af denne skønne og lidt specielle aril iris,ca 10-15 cm høj,blomsten 4-7cm i diameter.

Iris stolonifera.
Der findes flere varianter af stolonifera,denne her er meget høj og blomstrer relativt sent i blomstringsperioden for aril-iris,som de andre af mine ariliris er den krydset med tetra pollen,og har givet rimelig godt med frø.

Aril "Werkmeisters Beauty"
En  ariliris som kan bruges i krydsninger med tetraploide ariliris,fin form med  klassisk aril-årer samt en god vækst, jeg fik en del frø i år med denne her ,både som frøbærer og far,så de næste år må vise hvad som kommer ud af det!
Iris gracilipes var alba.
Til sidst en lille iris fra Japan/Kina, fint tyndt løv,den bliver ca 10-15 cm høj blomsterne sidder for enden af en meget tynd stængel,og de er ikke mere end 2-3 cm i diameter,men blomstringen kan vare lang tid hvis planten producerer mange skud,her vokser den under samme vækstforhold som Pacific Coast Iris- dvs halvskygge og relativ fugtig jord (spagnum)8 kommentarer:

 1. Det er mange fine iris, du viser i dag, (det gør du nu altid) jeg kan godt lide dine junoiris. Jeg er noget bekymret for de af mine iris, som skulle stå vådt eller fugtigt. De står i regnvandsbedet og det har stort set ikke regnet hele sommeren, så der er meget tørt. Vi har spanske tilstande på Samsø :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja det har vist været til den tørre side, dine iris skal nu nok komme igen når efterårsregnen starter,ellers må du ud med en spand vand til dem.:)

   Slet
 2. Så många fina Iris, förundras över att det finns så många olika, och alla har sin tjusning. Ha det gott!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja alle de forskellige iris har hver deres charme,ha en god weekend

   Slet
 3. Hej Jan

  Nej, du har da ikke været ret aktiv i blogverdenen, din ekspertise er savnet! - har du fundet andre kommunikations kanaler?

  Flotte Iris - og lækkert fotograferet!

  Jeg forsøger mig igen i år med Rosenbachs Iris - Min første gik jo også til.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Jamen jeg bruger da de forskellige plante/blomstergrupper på Facebook,men synes ikke tiden og materialet har været til så meget bloggeri i år,men det kommer nok igen:)
   Rosenbachiana er nok bedst til dyrkning i en stor potte som kan flyttes i tørvejr efter blomstring,tror også jorden skal være næsten 100% grus,håber det lykkes for dig, jeg sætter min lid til de frø jeg fik:)
   Ha en god weekend

   Slet
 4. Bonjour et merci pour toutes cette douceur j'adore la troisième tu sais
  qu'elle est belle et je serai ravie de la regarder chez moi
  j'espère que tu vas bien
  bisous et bonne journée

  SvarSlet
  Svar
  1. Bonjour i merci par el teu comments,thanks a lot for stopping by here your comments are always warmly received.
   All is fine here in Spain and working with the flowers are enjoyable I am happy you like the iris so much:) I will stop by your blog,you always have such nice pictures.
   HUGS

   Slet