tirsdag den 18. marts 2014

Nyt fra marken

 Sommeren er kommet tidligt i år,her disse dage temp lige over de 20C og næsten ingen vind,så kan man vist ikke forlange mere ,jo det sku lige være noget regn!! selvom jorden ikke er knastør vil det være godt lige nu med regn til de mange planter som vokser rimelig hurtigt i sommervarmen,og jeg håber vi vender tilbage til de mere normale 10-15C i løbet af kort tid,ikke fordi jeg holder skam meget af vejret lige nu men planterne vokser simpelthen for stærkt,ja og ukrudtet!!
 Narcisserne er godt i gang med blomstringen,det er langtfra alle som har blomst lige nu men de næste dage vil byde på masser af nye blomster.
 Junoiris er på vej,her er det en gul udgave af bucharica med lidt mindre blomster end den "sædvanlige" og tidlig blomstring tillige,jeg vil bruge pollen fra denne til at krydse med de efterfølgende junoer!

 Tulipa polychroma er trofast  og deler sig hvert år,herligt med masser af dem
 Tulipa clusiana "Ice Stick"fin form og farve indvendig gul og hvid rigtig god tulipan kan anbefales.
 En helleborus hybrid som stadig har blomster,jeg fik den med fra min gamle have i DK da jeg var "hjemme " i december måned,håber den vil overleve her i vores lille have.
 På markerne står vinplanterne klar til snart at blive grønne,her er det lige uden for landsbyen disse fine gamle vinstokke vokser.
Landskabet lige nu her i vores region er præget af store pudderskyer i hvidt og lyserødt overalt blomstrer mandeltræerne ,og det er et fantastiks syn hvert år her et lille træ i skellet på vores mark .
I det nye stenbed på marken er div løgplanter dukket op , ikke alle blomstrer efter omplantning sidste år ,men denne lille corydalis er fin ,jeg har ikke navnet mere ,mange af mine corydalis er 20 år gamle og der er kommet frøplanter til i tidens løb.,

 Denne fine lille narcissus bulbocudium er ikke særlig høj ,ca 8-10 cm og lille blomst men elegant!

 Fra Sydafrika romulea diversiformis også en lille fin sag som pludselig dukker op med den klare gule farve,har græsagtig løv,planten er ca 10 cm høj og blomsten 2-3 cm i diameter .
 I mange af vores potter kommer der til stadighed nye frø op,spiringen i år har været langt over gennemsnit hvilket jo resulterer i masser af nye iris,ja rent faktisk næsten for mange jeg har groft optalt det til ca 2500 som skal udplantes i de næste mdr. så PLADSMANGEL er ordet lige nu!!blandt de mange nye iris er der ca 1000 spuria som om 3 år er særdeles pladskrævende,ved ikke lige hvordan det hele skal gå.....
 Fritillaria persica har delt sig godt og skyder med raketfart op,snart vil der være den første lille blomst, der er 2 blokke mere ,1 med den mørke og 1 mindre med 5-6 stængler af den lyse crene variant , som ser ud til blomstre i år.
Fritillaria sewerzowii er kommet op med 2 stængler og blomster,fin lille sag som åbner blomster inden stæglen er udvokset,en af mine favorit fritillaria,det er rigtig mange år siden jeg sidst havde den og da var det en høj variant med grønbrune blomster ,den findes i flere varianter- kræver en tør sommer.

13 kommentarer:

 1. Hej Jan
  For lidt og for meget kan man roligt sige om dette indlæg. Det er dejligt med varme, men ikke at det hele går for stærkt. Det er dejligt med meget, der spirer, men det kan også blive for meget, kan jeg forstå. Ellers flot med så mange, men jeg forstår godt problemet. Der er mange smukke blomster hos dig nu. Din hvide Corydalis er meget fin og persicaen er stor og kraftig.
  Vi mangler også regn, men lige nu regner det, jeg tvivler dog på, at der kommer så meget, så vi får dækket behovet.
  Jeg skal snart gøde rhodoerne, så er det rart, at de er godt gennemvandet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej
   Problemet her med manglende regn er vores tørre klima alting fordamper noget hurtigere end f.eks DK,men vi kan da heldigvis starte vandningsanlægget hvis det skulle blive alt for tørt.
   Der bliver mange nye planter de næste år og jeg burde holde lidt igen med frøsåningen men du ved sikkert hvordan det er:)
   Frit klarer sig rigtig godt her og deler sig flittigt,glæder mig til de alle blomstrer.
   Ha en god dag

   Slet
 2. BONSOIR JAN et bien je suis d'accord avec toi pour ce temps très bizarre chez nous aussi
  ET chez toi il doit faire encore plus chaud
  j'adore les narcisses des fleurs très simples mais tellement belles et très fragiles aussi
  tu dois en avoir de quoi faire car quel travail je trouve
  les fleurs et bien oui il faut s'en occuper et même leur parler
  tu le fais peut être!!!!!!!!!!!!
  la dernière fleur me plait aussi beaucoup pour sa forme et sa couleur soleil
  Tes photos font un bien fou JAN
  Merci
  Je te souhaite une belle soirée bisou

  SvarSlet
  Svar
  1. Bonsoir
   Thanks for your comments, you are right that sometimes it helps to talk with the plants :) well patience and water will do much and we can enjoy all the nice colours now,but its too warm for this month.
   The last flower is nice in the sun,happy you like it:)
   All the best for a happy day
   HUGS

   Slet
 3. Hej Jan

  Det ser dejligt forårsagtigt ud hos dig - Sikken en frodighed.
  Tror mange af de asiatiske Fritillaria har ideelle betingelser, de ser flotte ud på billederne, succeskriteriet for mine persica har jeg besluttet bare er: overlevelse:)
  Jeg overvejer lifting af den og radeana...
  Kan forstå at F. sewerzowii minder om stenanthera på måden den springer ud - min har løftet sig lidt idag.

  Jeg har iøvrigt de samme tulipaner på vej, men endnu er de meget mindre.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Klimaet her er rigtig godt til de fritillaria ,jeg kan se hvordan de deler sig og trives med de tørre somre,men det er typisk de blomstrer tidligt ,eks raddeana laver samme nummer,men retter sig sidenhen, det er nok en god ide at tage dem op igennem sommeren de er ikke nemme på friland i DK selv med overdækning!
   Ha en god dag

   Slet
 4. Hej Jan
  Nu må jeg snart ud af vinterhiet. Dine dejlige billeder gør at jeg glæder mig endnu mere til at forårssæsonen går rigtig i gang her i DK.
  Jeg var lige en lille dagstur til sommerhuset i forrige weekend og i år ser det ud til at mange af de nye irisplanter jeg fik fra dig har overlevet vinterens kulde og fugt. Juhuu!! Jeg har også gjort mig ekstra umage med plantning i blanding af grus, muld og ler og så solrigt som det nu er muligt hos mig. Jeg trænger bare så meget til forår og rigelige mængder af iris omkring mig.
  Mange hilsner fra Berit

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Berit
   Godt at de iris du har plantet klarer sig glæder mig til at se fotos hvis de evt blomstrer i år:)
   Ja foråret er lidt lumsk i marts måned,men mon ikke den værste frost er forbi? selv her kan det blive vinter i marts. 2009 faldt der 1mtr sne på dette tidspunkt,men i år ser ud til at blive varm,hvilket jo er godt for noget.
   Kan godt forstå du glæder dig til en god lang iris-sæson håber du ser mange nye ting i haven dette år.
   Ha en god dag
   Sommerhilsner herfra:)

   Slet
 5. Hei Jan

  Så flotte bilder du viser! Håper din Helleborus vil klare seg hos deg i varmen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ja tak jeg vil prøve at holde dem fugtigt hele året og måske vil det lykkes!

   Slet
 6. Det er da også en rigdom af blomster du viser i dit indlæg denne gang. Sjovt at du har en Helleborus med fra din Stevnshave....
  20° ja der kan vi ikke være med. Det gør nu ikke noget, for så går det lidt for stærkt med foråret.
  Du har så mange spændende Fritillaria - og dem har jeg et særligt godt øje til. Så godt der lige var lidt guf til mig dér!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej
   Tak der er også gang i blomstringen med de høje temp. vi har i disse dage ,men heldigvis skulle det blive koldere i næste uge:)
   Fritillaria er rigtig spændende ,desværre har jeg ikke så mange mere ,men med tidem lykkes det måske at opbygge en lille samling igen,i 90erne i haven på Stevns var der rigtig mange,desværre gik der en del til,de tåler ikke alle den danske sommer!
   Ha en god dag

   Slet
 7. Coucou je suis revenue regarder tes fleurs qui dansent
  bisou Jan

  SvarSlet