fredag den 28. marts 2014

Lidt fra marken

Tænker  det var på tide at få skrevet lidt her på bloggen !! for tiden flyver da bare afsted -som altid.
Her har vi forår som så mange andre steder ,temp er faldet til de mere normale 12-18C og ned til frysepunktet om natten ,de sidste dage har vi fået en iskold vind ned fra Pyrenæerne hvor der stadig er meget sne.

 Som det ser ud lige nu på vores mark,her blomstrer mandeltræerne lidt senere end andre steder men om en uges tid er de fleste blomster væk,irisplanterne gror også ok nu og med lidt regn her i weekenden vil der komme mere skub i dem!
 Mange narcisser er sprunget ud og jeg synes de ser flotte ud i år,nok fordi jorden er dækket med hestegødning hvor de gror.


 En meget lille iris som er startet blomstring ,en af de første arter af skægiris: Iris attica ,den findes typisk i det sydlige Europa,langs Middelhvskysten mod den østlige del,bliver kun 6-8cm høj og relativ lille blomst ,men meget fin,der er flere farvevarianter af denne art.
 I sidste weekend var vi på Mallorca og besøgte den nordvestlige del hvor bjergene er ,mange steder var denne arisarum vulgare i blomst.
 Asphodelus aestivus er navnet på denne plante ,meget flot i blomstring men særdeles invasiv,den vokser stort set overalt på øen og er et ukrudt,de store fåreflokke spiser ikke planten så den overlever fint.man har fundet ud af at bruge stænglen til at flette kurve af til tørring af div frugter,ja også til hegn da planten tit er 1,50mtr høj.

 Vi besøgte en iris samler ,han har en meget lille have men masser af sjældne arter mest juno og onco iris,så det var lige guf for mig:) faldt for denne iris bostrensis,som normalt vokser i Mellemøsten.

 Naturen er meget smuk på denne del,det højeste punkt er ca 1440 mtr,flere steder var det som at køre i Pyrenæerne!!

 Der er lidt fritillaria i blomst lige nu,bl.a denne bucharica som nu er flyttet fra vores lille have til et stedbed på marken hvor den tilsyneladende befinder sig ok,det er nu 3 år den er i blomst og trives uden særlig tiltag.
 Gruppen af fritillaria persica ,de har delt sig godt de sidste par år og dette år blomstrer også den creme variant,der går nogle dage mere før de er på fuld højde.
 Fritillaria pluriflora står også flot i år og med 6 blomster,har vokset sig lidt større end de sidste 2 sæsoner,det er en fritillaria som kræver total tør sommer og vådt forår ,helst i lerjord.
Man kan se hvordan stænglen er anderledes end de fleste fritillaria

12 kommentarer:

 1. Hej Jan

  Superflot spændende Fritillaria pluriflora - de amerikanske Frittilaria kunne godt fortjene at blive mere kendt!

  Mallorca har nok et ry som charterparadis, men udenfor de turistede områder er det en fantastisk ø!

  Lækker Iris bostrensis!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej
   Ja de amerikanske er meget flotte men en udfordring på nær affinis og et par stykker mere,et andet problem er mulighederne for at skaffe løg,det er lidt nemmere med frø!
   Kommer man væk fra de primære turist steder kan man sagtens opleve en autentisk stemning specielt ude i bjergene,dog var der mange tyskere der hvor vi kørte rundt.
   Bostrensis er super,jeg blev lovet lidt fra hans have,der var en masse spændende frøplanter:)
   Ha en god weekend

   Slet
 2. den ligner den fra mig den attica iris.. :)

  Jeg er enig med Karsten den frittilaria er da noget så nuttet :)

  dufter mandeltræer?

  KH
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. hov glemte.. den persica, er den god i lerjord ? har tit set på den men er bange for den ikke kan lide at gro hos mig...
   KH
   Marianne

   Slet
  2. Hej
   Ja mandeltræer dufter ganske vidunderligt!Vi plejer at tage de første grene ind i det tidlige forår og nyde duften.
   Frit persica kan gro fint i lerjord,problemet er de elsker en total tør sommer??men jeg har haft den i DK tæt ved en sydmur groet i veldrænet jord med lecaperler.

   Slet
 3. Hej Jan
  Hvor er den Asphodelus aestivus flot. Den måtte da gerne vokse i min have.
  Jeg kan godt forstå, at du er faldet for denne iris bostrensis. Den er meget skøn.

  Ha' en god weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også en superflot løgplante denne asphodelus , måske lidt vanskelig i DK men bør prøves!!
   Ja iris bostrensis er utrolig flot og rimelig sjælden,men heldigvis gror disse irisarter fra Mellemøsten rimelig godt her i vores klima:)
   Ha en god weekned

   Slet
 4. Lækre billeder og lækre planter. Det er noget af et temperaturudsving, I lever med. Ukrudt i Spanien og vanskelig at etablere i Danmark - fascinerende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak ,ja denne måned er virkelig en måned med store forandringer i vejret,men lader til det bliver mere stabilt snart:)
   Det er vel sådan med alle planter som gror i 2 forskellige klimaer,kan være ukrudt eller helt alm og andet sted en sjældenhed,ja her har vi f.eks ikke eranthis om foråret så den vil være lidt af et særsyn her!
   Ha en god dag

   Slet
 5. Jan bonjour le printemps est bien chez toi c'est magique je trouve ces fleurs et ces couleurs
  et j'aime ces paysages aussi
  quel bonheur de se lever le matin et de pouvoir les observer
  bisou et bonne journée

  SvarSlet
  Svar
  1. Hola
   Merci flowers are wonderful and all these nice impressions you get is hard to be without:)
   HUGS

   Slet
 6. Fina bilder, på fantastiska växter, är mycket förtjust i den nya bruna Irisen, har aldrig sett något lliknande. Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlet