mandag den 7. oktober 2013

Plantetur-blogbesøg og lidt andet.


Vi er kommet til oktober og jeg kan se det er rigtig lang tid siden jeg sidst har skrevet her!! så derfor en lille update.
Vi havde i september besøg af Ole , hvor vi var på en plantetur til Pyrenæerne for at samle lidt frø og planter.
Her en af de planter  som stadig blomstrede ,en flot digitalis på samme eng vi besøgte i maj måned.

Skråningerne fyldt med diverse afblomstrede planter ,bl.a gentiana lutea i rå mængder.
Frøstand af gentiana lutea.
Først på sommeren var der i området massive oversvømmelser med store skader på veje og broer,og ikke mindst landskabet langs floderne,flere steder var kæmpesten revet med af vandet,træer lå overalt,det landskab vi så i foråret var flere steder næsten ikke til at kende.
Det fantastiske ved at køre rundt i Pyrenæerne er at landskabet hele tiden er forskelligt alt afhængigt i hvilken højde man befinder sig i,som her hvor klipperne er mørk/rustrøde.
Denne gule blomst stod virkelig frem med den røde jord i baggrunden. Nogle fine læbeblomster som dækkede meget af engen.

Vi var i maj måned et sted med rigtig mange martagon liljer,og fandt også stedet her i september ,men til vores rædsel så vi at stort set alle løg var spist af vildsvin,i løbet af sommeren,på dette sted fandt vi 2-3 planter,men senere længere oppe i skoven var der rigtig mange stængler med frøkapsler,det bliver spændende at se hvad de kan blive til.I forrige uge havde vi besøg af Pia fra  Havehuset , sammen med sin mand Anders og Jeanette samt Niels, de var 10 dage i Barcelona og fandt på at lægge vejen forbi vores mark,det blev til en hyggelig dag med snak om alt muligt!og der kom da også lidt iris med tilbage til DK :)
Jeg fik i fredags en pakke fra USA -Aitken Iris med 18 forskellige spuriairis samt lidt sibiricairis  ,der alle straks blev plantet,de var fint pakket med fugtigt gele og i god kvalitet.Så nu har jeg lidt nyt materiale til krydsninger,der vil dog nok ikke være så mange i blomst til næste år,da spuria oftest springer det første år over efter plantning.
Moonlit Masquerade
Der er ikke så meget i blomst på m,arken lige nu ,men denne genblomstrende hemerocallis kan vi dog glæde os over.
De første frø fra sommerens krydsninger af TB iris  er begyndt at spire i de forskellige potter,og med lidt held er der blomst i 2015.

 

13 kommentarer:

 1. Flotte billeder fra jeres tur til Pyrenæerne. Ja vildt kan gøre meget skade, også vildsvinene - godt I fandt lidt Martagon liljer i skoven i stedet.
  Spændende med dine indkøb fra USA.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej
   Ja der er flot i bjergene,og vi var heldige med de martagons som voksede i hundredevis flere steder.

   Slet
 2. Dejligt med billeder fra den vilde natur i Pyrenæerne. Smukke skyformationer.

  SvarSlet
 3. Det skulle jeg da have tænkt på... Altså at besøge dig, for jeg har lige været i St. Poul de Fenoullet, som ligger i den franske del af Pyrenæerne. Nå, det har jeg til gode til næste gang, jeg kommer derned.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen det skulle du jo ha tænkt på:) Men der kommer nok en anden gang hvor du er på de kanter,altid velkommen her:)

   Slet
 4. Hej Jan.Dejligt at høre fra dig igen.Og smukke billeder fra Pyrenæerne......utrolig natur.Dejligt ser det også ud med læbeblomsten.
  Også dejligt at få besøg fra Danmark.Lidt ærgeligt at vildsvinene havde spist alle de løg.
  God dag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja det kniber med tid til bloggen der er så meget ,men nu bliver det tidligere mørkt så mon ikke der kan skrives lidt igen:)Besøg fra DK er jo altid godt.
   Ha en god uge!!

   Slet
 5. Hej Jan

  Pyrenæerne er nogle imponerende bjerge! Godt vejret var med dig og Ole på jeres ekspedition!

  Aitken er jo en jeg ofte støder på når jeg søger lidt på nettet - han har også et pænt stort udvalg af Louisianna Iris!
  Men jeg har hiodtil holdt mig tilbage fra USA import.
  Men det virker ret udramatiskt når du nu skriver om det - var det det?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Vi havde noget regn og tåge den første dag ,men det er ok når man er der:)
   Aitken har et fint udvalg af mange iris,jeg har for mange år siden købt TB hos dem,denne gang var jeg godt tilfreds med pakning osv.
   Det går rimeligt enkelt,pakken var dog knap 3 dage i tolden her i Spanien,men ca 10 dage alt ialt,så hvis ikke toldbehandlingen var langsom er det muligt at modtage en pakke fra USA på ca 1 uge.
   Det er nok meget dyrt at importerer til DK med mindre Plantedirektoratet har fjernet inspektionsafgiften,hvilket lyder usandsynligt:)
   Man skal regne med varens pris,certificat,forsendelse,fast importafgift(ca 300,00) inspektionsafgift ca 1000,00, og så 33% importmoms af hele beløbet,så med mindre man køber rigtig meget bliver stykprisen særdeles høj ved import til DK.

   Slet
 6. YAN bonsoir j'adore toutes tes photos
  j'adore ta nature je la trouve si belle
  et cette fleur en première photo que du bonheur
  je vois que tu as de quoi faire mais quand on aime on ne compte pas
  Merci de ce superbe partage
  bise et bonne soirée

  SvarSlet
  Svar
  1. Hola Thanks for your nice comments:) the first flower/photo is very nice and I like it too,the mountains are always wonderful regardless the weather.
   Hope you will have a nice day
   HUGS

   Slet
 7. Skønne billeder fra Pyrenæerne.

  SvarSlet