fredag den 7. december 2012

Dagens Iris

Iris Fourfold Blue

En af Tambergs nyere hybrider hvor man har krydset iris versicolor med iris laevigata , og frøene er colchicinbehandlet for at ændre kromosontallet, så resultatet er en tetrahybrid, hvilket resulterer i en meget vækstkraftig plante med gode egenskaber, tillige er den fertil og har spændende perspektiver hvad angår krydsninger , der findes og en anden i samme kryds "Starting Versilaev", begge disse iris og meget andet kan ses på deres hjemmeside:


Tambergs arbejder meget med interdivisionelle kryds, dvs kryds på tværs af arterne, og de har fået lavet nogle rigtig gode hybrider, som kan ses på siden bl.a krydsninger mellem sibirica og Pacific Coast  Iris.

Denne Fourfold Blue vokser her på vors mark sammen med sibirica og lousianairis, da klimaet er tørt , derfor kræver de en del vandning, men i DK vil denne iris sagtens kunne vokse i alm havejord.

Jeg har høstet en del frø og allerede nu spirer en del af disse frø, det er fra åben bestøvning, så det bliver spændende at se frøplanterne om et par år.


8 kommentarer:

 1. Dejlig farvechancering mellem mørklilla og lysere top, og dejlig elegant også!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange af disse iristyper er meget elegante i opbygning samt blomst, lige denne her ser ud til at ha en tendens til at vælte lidt når den gror.......

   Slet
 2. Hej Jan
  Ja, det er et imponerende arbejde Tamberg har lavet. Ærgerligt at der ikke kommer noget nyt tilbud i 2013.
  Jeg var så heldig selv at få en ny versilaev-hybrid "libellentanz" fra dem her i foråret.
  Godt at høre du fik frø - spændende om der måske er nogle virkelige perler imellem - du får jo nok blomsterne at se lidt hurtigere dernede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg er ret vild med deres interdivisionelle kryds, håber mere af det bliver udbudt til salg senere, helt sikkert en skam at 2013 bliver uden salg fra deres side, men kan godt forstå med den stigende efterspørgelse, det kan blive nødvendigt med en pause.
   Frøene ser ud til at spire og gro bedre end i DK, allerede i år har jeg fået spiring på mange iris sået i sommeren, og kan se spuria sået i jan 11 vil blomstre næste år, hvilket betyder man åbenbart kan skære mellem 6mdr og helt op til et år, af tiden fra frå til blomst :)

   Slet
 3. Nydelig farge på den! Jeg synes nesten den lignet litt på en Iris chysographes i formen og fargen. Jeg har en Tamberg iris, og den heter Iris pseudacorus 'Berlin Tiger' Jeg vet ikke sikkert om min er en krysning av denne eller ikke. Jeg kjøpte den for mange år siden, men først i sommer blomstret den.

  SvarSlet
  Svar
  1. Berlin tiger er en pseudacorus hybrid, og er rigtig flot den breder sig dog ret hurtigt og kræver en del plads.Den kan godt ligne chysographes lidt , dog er denne lidt større i blomsten!!

   Slet
 4. Den ser fin ud, det bliver spændende at se når frøplanterne blomstrer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt sikkert fordi der kan være bestøvet med andet pollen og derved mulighed for et kryds!! men altid spændende at se de nye babyer når de blomstrer første gang :)

   Slet