lørdag den 29. december 2012

Dagens Iris og status på iris frøsåning

Håber alle har fået det værste juleflæsk fordøjet, og nyder et par dage inden det går løs igen!
Det har været noget uregelmæssigt her på bloggen med mine daglige indlæg om iris,!  julen og div har taget mere tid end først beregnet.
Så NU her vil jeg vise dagens iris samt lidt alm opdatering vedr. iris :)
Arilhybrid 6

Jeg har valgt en af mine arilhybrider som dagens iris, som den fremtræder her ser den næsten hvid ud , men lige når blomsten åbner sig er den langt mere grumset, dog efter en dags tid kommer dette hvide look.


Med mange blomster åbne samtidig er det en iris som fanger blikket, de kan blive op til  ca. 1 mtr  i højden.
Vores mark lige nu, de fleste iris er i mere el. mindre dvale trods de forårsagtige temperaturer, men gror dog , kan se der er masser af nye skud på vej.
Ukrudtet gror stort set hele året, og specielt lige nu, så derfor er det nødvendigt med lugearbejde, dels mellem de nyplantet iris , men også de etableret planter.
En dejlig positiv ting jeg kan se hver dag, er at mange irisfrø er begyndt at spire i de forskellige potter, her er det spuriairis  fra nogle kryds jeg lavede i sommers, og med den tidlig spiring vil der med lidt held være blomst på de her i 2014.
De første TB frø spirer også, forskellige sibirica typer er lige startet, samt de første ca 10 frø fra årets krydsninger med ariliris er kommet godt op.
En overraskelse blandt potterne med frø var nogle reticulatairis som allerede er spiret godt, normalt kræver de en kuldeperiode før de starter, men fælles for de frø jeg har nævnt her, er at  alle er friske frø fra egne planter, derved er chancen for bedre spiring helt klart forøget i forhold til frø fra forskellige lister, som oftest bliver udsendt i starten af året .

I det nye år ser jeg frem til blomstring på en hel del Pacific Coast hybrider, forskellige nye arter af småiris, en god portion TB iris , samt mange spuria!Vores redskabhus, stort set færdigmalet første gang, vi venter til foråret med at gi anden gang.
8 kommentarer:

 1. Hej Jan
  Det bliver spændende at følge de nye hybridder fremover - især for Aril og PChybrider må man sige at du har rigtig specielt gode vilkår.
  Din Aril nr 6 lover ihvertilfælde godt ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten Jeg håber på en masse nye hybrider de kommende år , og vil udnytte de muligheder klimaet her byder , og for mig er bl.a muligheden for at dyrke PCI super, så det er nogen iris jeg virkelig glæder mig til at dyrke!

   Slet
 2. Så nydelig dagens iris er! Den fargen var flott. Dine frøplanter ser jo lovende ut. God aften til deg :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja tak den aril er også blandt mine favoritter. Det som er godt her i Spanien er den mulighed for at ha frøplanter til at gro om vinteren, og derved kanske spare op til et år i vækst før blomstring.
   Ha en god søndag :)

   Slet
 3. Hvor er det spændende med alle frøplanterne, skønt at det kan lade sig gøre på denne årstid, når man bor i Spanien, men det giver så også noget mere arbejde med ukrudt! Meget smuk Iris du viser i dag :)
  Hav en god aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er jo en af de fordele som følger med når man dyrker blomster her i Spanien fremfor DK, selvom vinteren her godt kan være meget kold , så nyder jeg helt sikkert det tørre klima specielt på denne årstid hvor vi har sol og ca 10C.
   Ha en god søndag.......

   Slet
 4. Med marker af iris bliver der jo masser af "godt stof" til bloggen i det nye år. Det glæder jeg mig meget til at følge med i !
  Gør du noget særligt ved irisfrø når du sår dem - som du jo ved, er jeg specielt interesseret i at høre om dine erfaringer med Iris sibirica.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg håber da næste år byder på endnu flere iris i blomst samt masser af nye spændende blomster :)
   MHT spørgsmålet om frø, er mit svar både ja og nej, for det meste sår jeg blot frøene i potter eller direkte i jorden, da mængden af frø er for uoverskueligt til at behandle dem individuelt, men man kan fremme spiringen ved tørre frø hvis de ligger i vand 3-4 dage inden såning, jeg vil lave et indlæg om frøsåning i begyndelse af det nye år.

   Slet