tirsdag den 6. november 2012

Dagens Iris

Oncohybrid "Dotted Sunsuit"

Harald Matthes er manden bag denne pragtfulde iris, som blev introduceret i 2001, jeg fik nogle rhizomer et par år tidligere, hvor de havde betegnelsen HM5, men blev senere navngivet .


Den iris her hører til gruppen af aril-iris, og denne hybrid har 3 rene arter som del af forældrene, : yellow Anacrusis sib X [(I.auranitica x I.korolkowii) x (I.iberica x I.auranitica) derfor er afkommet som det ses ekstrem tæt på at ligne en ren onco-cyklus art, med typisk blomsterform, prikker, det mørke "signal" , planten har som regel en stængel på 20-40cm, med 2 blomster.
I Danmark var den plantet op af en sydmur i sandblandet jord, det var ikke hver år den kom i blomst, men overlevede , her i Spanien er vækstbetingelserne optimale, så den breder sig rimelig hurtigt.
Om sommeren forsvinder alt løv totalt, og det kommer igen med efterårets regn.

12 kommentarer:

 1. Så flotte iriser du stadig viser! Spania er nok deres rette element. Morsomt å se så mange ukjente iris.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak dejligt at kunne vise hvor forskelligt irisfamilien er, det er helt sikkert at mange iris trives meget bedre her end f.eks Danmark,omvendt er der nogen typer som ikke gror godt, men sådan er der jo så meget :)

   Slet
 2. Hej. Har lige undet dit hjemmeside og er sikkert på atvil tilbage her ofte. Fantastiske billeder! Jeg har ikke så mange iriser i min have, men gerne vide mere om dem alligevel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej tak for dit kig her på siden, dejligt hvis du evt kan bruge noget , du skal være meget velkommen en anden gang :)

   Slet
 3. Jeg kan beundre dine iris, de er skønne, men følge med i alt det du skriver, det kniber lidt. Til gengæld beundrer jeg din viden :) Den er fantastisk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, ja nogen gange kan det måske blive lidt teknisk :) specielt hvis det er iris som denne, man tilegner sig jo mere og mere viden , hvis der er et emne man går op i....

   Slet
 4. Hvor er dagens iris dog smuk.
  Tak for kigget.
  Ha´ en dejlig aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hele gruppen af disse special iris er meget smukke, jeg vil vise nogle flere fotos senere i "Iris året rundt"
   Ha en god aften og uge:)

   Slet
 5. flott blomst, flott fotografert!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak skal du ha,der er mange smukke blomster !

   Slet
 6. oh, that wondergul petals look like wings!

  xoxo, Juliana | PJ’ Happies :) | PJ’ Ecoproject

  SvarSlet
  Svar
  1. Thanks , yes it quite a wonderful iris to see, and you are right they could look like wings!!

   Slet