tirsdag den 27. november 2012

Dagens iris

Efter et par dages fravær her på bloggen, er jeg nu tilbage med dagens iris, som forsætter indtil videre, men har besluttet at holde weekend fri :)
Her i Vilosell kan vi mærke vinteren så småt er på vej , med køligere vejr , samt mulighed for sne i næste uge, vi arbejder stadig på marken med diverse lugearbejde , fjerner visne blade fra alle iris osv,  ja endda har vi plantet iris så sent som igår! selvom vejret her er varmere end f.eks Danmark , så er det stadig for sent at plante iris om , men ok vi håber de klarer sig.
Denne gang har jeg fundet en iris med lidt andre farver end man ellers ser, denne iris skiller sig virkelig ud fra flokken, de stærke kontraster i farver samt det metalliske skær som man kan fornemme på billedet.
Jeg har i år fået nogle nye hybrider med samme farvenuancer, og vil de kommende år lave nogle forskellige krydsninger indenfor dette farvespektrum.

16 kommentarer:

 1. Så flotte de er! Det er spennende med alle dine krysninger.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja tak det er sjovt at lave irishybrider og nemt , og altid spændende at se hvad som kommer ud af de enkelte kryds!

   Slet
 2. Enig de er rigtig skønne.
  Måske kan du svare mig på et spørgsmål, mange af de iris, jeg har i ørkenbedet er ved at se lidt sølle ud, men dem jeg har sat i almindelig jord gror meget bedre, det undrer mig noget. Skal de plantes helt om en gang imellem? Nogen af risomerne er helt bare nu, ingen grønt på dem, andre har halvrådne blade. Dem der står i jord har fine grønne skud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kommer an på hvilke iris du har hvor? Det er typisk sådan at i efteråret starter bladvæksten igen, for så at mere el. mindre forsvinde om vinteren alt afhængig af vejret, det med de halvrådne blade er meget normalt taget det våde klima i DK i betragtning, sålænge vi snakker alm skægiris.
   Har du de samme typer iris plantet begge steder?(ørkenbed/alm jord) hvis du evt kunne komme med nogle navne (typer af iris) på de iris du har ?
   Iris skal som regel omplantes hver 3-4 år, men igen afhængig af typen, du kan evt skrabe jorden væk omkring vækstpunktet ,på en af de iris der ser lidt sølle ud i ørkenbedet, og se efter om der evt skulle være antydning af nyvækst.

   Slet
  2. Ja det var en fejl, jeg ikke skrev det, men dem jeg fortalte om er alle skægiris. De har stået der mere end 3-4 år, så det er nok det, der er problemet. Jeg er ikke så god til at få dem delt i august, mener jeg det er. Nogen af risomerne er ved at rådne, ser det ud til, men jeg kigger til dem i morgen, hvis vejret tillader det.
   Og så må jeg se, hvordan det går næste år.

   Slet
  3. Det er sådan med skægiris at rhizomerne forsvinder væk efter nogle år, altså dem som har haft blomster, ofte rådner de som du beskriver, det er genetisk hvor mange år et rhizom kan leve og producerer sideskud.
   Du skulle forhåbentlig ikke ha problemer med nye rhizomer i det bed, hvis de nye rådner skal du fjerne alt det rådne, da det kan være smitsom for de andre i nærheden, men ofte er det ikke alvorligt , jeg oplever det hvert år, men selvfølgelig er her også nogle flere af slagsen :)
   Ja de skal omplantes efter behov , dog vil hver 4år være fornuftigt.

   Slet
  4. Det er kun nogle få af rhizomerne, som er rådne, men mange af dem ser ikke ud som om, der er meget liv, det er nok fordi, de er færdige. Er det en god idé at fjerne dem, selvom de ikke er rådne, eller forsvinder de bare til sidst. Det er nok ikke nu, jeg skal fjerne dem, men hvis de ikke kommer til sommer, skal jeg måske tage dem væk?

   Slet
 3. Hvor er disse dog en skøn farvekombination ! Jeg håber det lykkes dig at lave nogle fantastiske Iris der kommer på markedet, så vi andre har en chance for at få sådanne skønheder i haven :)
  Hilsen Alice

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du ha, jeg har endnu ikke fået navngivet nogle iris men håber at få vores salgsside til at køre fra næste år primært med egne frøplanter samt navnesorter :)

   Slet
 4. Meget interessant iris.

  SvarSlet
  Svar
  1. I am happy you like it :) I can maybe ship you a piece next year if you want?

   Slet
 5. Sure I do, but I do not know if it pass up on the border phytosanitary regulations ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Does Polen have special import regulations for plants?? since it is inside EU??

   Slet
  2. Jan, ask other collectors irises, how it looks,
   okay?

   Slet
  3. Hi I have talked with Robert and he says there is no problems importing iris to Polen from other countries in EU, so we can find some iris for you, I can send next year :)

   Slet
  4. wow ! THANK YOU VERY MUCH !!!

   Slet