onsdag den 21. november 2012

Dagens Iris

Iris spuria "Arts Alive"

Spuriairis  har altid stået lidt i skyggen af de mere højtråbende TB -skægiris-og det er faktisk en skam, fordi denne type iris er så utrolig flot i alle de farvenuancer som findes indenfor denne gruppe, og tillige er bladvæksten pæn næsten hele året, og kan plantes bedre ind i eks et staudebed end de høje skægiris, dem som elsker sibirica-iris bør overveje at plante nogle spuria.
De kan være lidt vanskelige at anskaffe som planter , men der er flere steder på nettet som forhandler disse iris, der  er også den mulighed at starte dem fra frø, det tager ca 3 år fra spiring til den første blomst.
Er spuriairis  først etableret sig i haven, er det en iris der ikke skal plantes om, da de hader at blive forstyrret i deres vækst.
De kræver noget plads efter nogle år, 1 plante breder sig ca 50-100 cm på 5-8 år.

9 kommentarer:

 1. Den er også fin, og at bladvæksten er fin næsten hele året er et stort plus. Det er de ikke på skægiris.

  SvarSlet
  Svar
  1. Specielt bladvæksten er et klart plus med disse spuria, jeg tror i DK vil de færreste spuriasorter gå i komplet dvale, dvs at de meget blågrønne blade kan ses stort set hele året

   Slet
 2. Bardzo delikatny w formie i kolorze, takie słoneczne niebo ... Pozdrawiam.

  SvarSlet
  Svar
  1. Specially this one is light and delicat, and as you say the sun against the blue sky :)

   Slet
 3. Tak for disse oplysninger, Spuria havde jeg aldrig hørt om før, og jeg kan rigtig godt lide dens mere slanke kronblade. Denne må jeg se at få googlet for jeg vil gerne have iris blandet lidt ind mellem stauderne og roserne.
  Hilsen Alice

  SvarSlet
  Svar
  1. Der kan du bare se:) så er det godt du evt kan finde nogle gode farver til din have , det var bl.a blå du gerne ville ha, der skulle være gode muligheder med netop den farve,et godt råd er at plante dine spuria om efteråret hvis du bestiller nogen, det kan lade sig gøre om foråret, men er mere risikabelt .

   Slet
 4. Den Irisen var mild och god både i form och färg.
  Vacker.

  Ha det bäst!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja tak , det er nogle bløde farver som komplementerer hinanden godt!

   Slet
 5. Nydelig iris! Tenk at det finnes så mange flotte iris. Så bra at du viser så mange bilder av de.

  SvarSlet