onsdag den 5. september 2012

Iris året rundt DEL 1

Ja overskriften på det her indlæg lyder unægtelig besnærende for irisfans , det er dog heller ikke helt muligt,men en stor del af året!
Dette og de næste indlæg er en slags gennemgang af forskellige irisarter og sorter udfra hvad jeg selv har nu og har dyrket tidligere.
Berit fra Irishaven spurgte om jeg ikke ville skrive noget om iris til danske forhold med henblik på at forlænge sæsonen, som udgangspunkt kan de fleste iris dyrkes i Danmark, jeg vil forsøge at redegøre for særlige forhold hvis dette skulle være tilfældet under de enkelte arter!!
Mit billedmateriale er selvfølgelig ikke komplet-langtfra- mange af mine fotos fra år tilbage ligger på dias , som venter på at blive skannet osv...

Irissæsonen starter tidligt, allerede i vinteren dukker de første iris op.


 Iris hyrcana -vokser naturligt nær det Kaspiske Hav.

En lille sag som dukker tidligt op, allerede i jan-februar kommer denne iris i blomst, ofte gennem sne , i DK var den plantet i et stenbed med godt dræn ,hvilket må anbefales da plante og blomst er meget lille , blomsten er  3-4 cm, det er en løgiris som hører til reticulata-gruppen, altså de små iris vi køber om efteråret i supermarkeder og andre steder, iris hyrcana skal dog findes på nettet. Foretrækker en tør sommer!!
Iris bakerana - gror naturligt i det sydlige Tyrkiet-Iran-Irak.

Endnu en reticulata-iris som blomstrer nogenlunde samtidig med i.hyrcana ,den er større i blomsten og dufter iøvrigt! igen perfekt for et stenbed hvor blomstringen bedre kan nydes samt jorden kan forbedres med drænmateriale.

På markedet findes en lang række reticulata-iris, meget prisbillige de kan derfor altid suppleres år efter år, hvis man ønsker de mere specielle varianter kan de findes på nettet.
Indenfor udvikling af nye irishybrider er nok den største udvikling sket netop i reticulatagruppen, jeg kan anbefale at man klikker på linket til Alans reticulata-iris, det er imponerende hvad han har formået de sidste 15-20år.
               Evening Twilight.
Det her er netop en af Alan McMurtie`s hybrider , tidlig blomstring, fantastisk farvekombination.
Jeg har fået frø på denne iris i år og håber de spirer , samt der evt kommer noget spændende ud af frøene, det tager ca 5 år fra frø til blomst,den eneste hurdle  er at frøene kan være vanskelige til at spire!
De fleste reticulata-iris foretrækker en kalkholdig jord.
               Iris histrioides "Lady Beatrix Stanley"
En iris med lidt større blomster , ser godt ud i en større gruppe, rimelig nem i drænet jord.

"Halkis"
Er en Iris histrioides , nem og rimelig billig på nettet, som alle de andre reticulata gror den fint i sol og veldrænet jord.
                 Iris Katherine Hodgkin
 Vel nok en af de bedste og smukkeste reticulata-iris , den gror rigtig godt i alm havejord, hvor den i modsætning til de andre typer foretrækker mere vand, her i Spanien kan den være lidt vanskelig fordi det er for tørt!Der findes på markedet nogle varianter : Frank Elder med mere blå blomst-KH Dark form som navnet antyder en mørkere variant -Sheila Ann Germaney lidt svagere i åretegningen end de øvrige!
                                       "Natasha"
Der findes en række hybrider som denne , tror nok det er Gordon
                                         White Caucasus
Igen et resultat af Alan M. arbejde med reticulata-iris, hvor denne form er fundet og udvalgt.
                                         Iris winogradowii
Denne art kommer fra det centrale Kaukasus, hvor den gror i græsenge med en del fugtighed, bør vokse et veldrænet sted, men samtidig med en del vand, bryder sig ikke om at tørre helt ud, der findes en hvid variant.
Der findes en masse af de her små løgiris på nettet , også mere sjældne typer, men de fleste er til at erhverve sig for en god pris.

10 kommentarer:

  1. Så mange flotte iriser du viser i dag! Jeg har ikke prøvd noen av disse Iris reticulata, for jeg har trodd at de ikke ville klare vinteren her. Men jeg skal plante noen i høst og prøve :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er sjælden frosten som er problemet, de vokser jo normalt i bjergene med meget frost om vinteren, de mere sarte typer kræver dog en varm tør sommer, men man kan evt dække voksestedet med en glasplade!

      Slet
  2. Det er dagens første kaffepause og glad var jeg da jeg så dit nye indlæg her - jeg har haft problem med at Iris reticularis "forsvinder" efter 1-2 år - jeg har nok for kompakt våd lerjord. Jeg kan prøve igen med pletvis jordforbedring med dræn nederst i plantehullet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Håber du nyder kaffepausen:) Du kan blande jorden med groft grus(fine småsten)evt købe en sæk lecaperler o-4mm i byggemarkedet, det er ikke altid de har det på lager, det er jo mest lecanødder som sælges , mem de små lecaperler er fortrinlige til jord, potter , topdressing mm, tilsidst er der også muligheden med kattegrus af den ikke sugende kvalitet!
      Du vil helt sikkert ha god held med Katherine Hodgkin, den groede fantastisk i haven på Stevns, jeg havde mange store blokke rundt omkring hvert forår...

      Slet
  3. En masse fine iris, det ser godt og informativt ud. Jeg må lige have det nærlæst. Der skal nok nogen på ønskesedlen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du kan sikkert finde en enkelt sted med bar jord til de her :)

      Slet
  4. Jak miło podglądnąc iryski o tej porze roku - dziękuję ! (how nice preview irises this time of year - thank you !)

    SvarSlet
    Svar
    1. Thank you very much, its always nice to look at iris :) I am trying to tell about growing irises all year...

      Slet
  5. Tak for et godt indlæg.
    Hvor har du mange smukke iris.
    Tak for kigget.
    Ha´ en dejlig aften.

    SvarSlet