søndag den 28. april 2013

Vinteren falder tidligt i år!!

Lader ikke til at vi skal tænke det store markarbejde idag!
Marken her kl 11,00, samtidig koldt kun ca 2C,og det sner stadigt!!
De nye små planter hygger sig godt her under sneen.
De små iris kæmper for at holde varmen!!
Her til sidst lige et foto fra i går aftes.



lørdag den 27. april 2013

Foråret på Standby

Her  i det varme Spanien holder det lune vejr lige en pause,vi er tilbage i "kulden" med 6-8C om dagen overskyet og regn,næste uge byder på mere varme og en del mere regn!! lidt træls da arbejdet på marken udsættes og vi er allerede nu bagefter,well vand er godt her i vores tørre region,så der skal nok ikke klages.
De fleste iris ser fine ud og mange har masser af skud som er parat til blomstring den  næste måneds tid,kan se der er virkelig meget som kommer på en gang.
Vi har en masse akelejer på spring ,de er sået i 2011/12,altid spændende at se de nye frøplanter.
En flot gul med virkelig lange sporer.
"Bedouin Belle"
En af de mellemhøje arilhybrider,dog uden de karakteristiske træk.

SDB "Celcius"
En fin lav iris som blomstrer fint lige nu.
SDB "Snow Tree"
De lave iris er så småt begyndt at klinge af,det er nok sidste uge vi går ind i,derefter kommer de mellemhøje iris,kan se mange af dem vil spring ud de næste dage,kulde eller ej:)





torsdag den 25. april 2013

Thor og Tadzhikibrødrene.

Jeg tænkte at give lidt livstegn fra mig,alting gror lynhurtigt her i Spanien,behøver næppe at nævne vi har travlt på marken med alt muligt lige fra mærkning af planter,lugning,nyplantning osv.
Nu lader det dog til vi skal ha en kølig uge med regn af og til,hvilket er udmærket for jorden da den er blevet cementhård efter ugers sol og vind,derimod lidt uheldigt for iriskrydsninger,men det værste regn kommer vist imorgen,og derefter går det nok:)
Jeg vil idag vise lidt af de spændende iris som blomstrer lige nu:


Iris "Thor"
"Thor" er en blandt mange arilhybrider som har oprindelse i det kendte hollandske løgfirma Van Tubergen,der allerede i slutningen af 1800 begyndte at krydse iris i arilgruppen,såkaldte regeliacyklus iris,kort fortalt brugte man iris fra de 2 typer af  ariliris der findes nemlig regelia og oncocyklus,hvor den første gruppe er mere hårdfør og bedre egner sig til dyrkning i f.eks Nordeuropa.

"Thor" blev introduceret i 1932,den er et kryds af Iris korolkowii x Iris Sari, netop iris korolkoweii indgår i langt de fleste af Van Tubergens krydsninger,storhedstiden for nye iris fra Van Tubergen var i perioden 1900-1925,mange af disse hybrider fik navne fra mythologien og græske guder,for at nævne nogle: Aphrodite-Chione-Eos-Hera-Isolda-Theseus-Vera.
Der findes stadig nogle af de mange hybrider på markedet,men langt de fleste er gået tabt.
Iris "Tadzhiki Eclipse"
Lawrence Ransom i Frankring arbejder med arilhybrider hvor regeliairis indgår i de fleste kryds netop for at fremme hårdførheden,og et glimrende eksempekl er de to Tadzhiki iris ,den første og største af dem er Eclipse.
Flot opbygning af blomst,den har vidunderligt gult pollen,det som bl.a gør denne iris til noget særligt er dens kromosontal,Vera som er moderen og en Norris hybrid  far,de er begge tetra,hvilket giver tetra afkom og derfor velegnet til krydsningsarbejde indenfor disse specielle iris.
Iris "Tadzhiki Bandit"
Her ses tydligere ligheden med "Vera",det blå skæg og den brune farve,samt de øvre kronblade,begge iris er introduceret i 1996.


Disse ariliris er nok ikke for alle ,man skal være lidt samler og  special- interesseret,dels kræver de trods hårdførheden stadig et specielt voksested ,og der er ikke som de høje skægiris en masse blomster på hver stængel.
Iris "Bakhshish"
For at fuldende familien her et barn af "Tadzhiki Bandit"




fredag den 19. april 2013

Fritillaria ...igen

Der er nu så meget som kan vises her på min blog, da utrolig mange ting blomstrer lige nu på vores mark,men denne gang bliver det lidt fritillaria.
Fritillaria lileacea.
Denne fine lille fritillaria er lige nu i blomst,den starter langsomt men vokser hurtigt op og er en af de sidste til at blomstre,den kommer oprindeligt fra USA ,hvor den gror på vestkysten,det er nu andet år den blomstrer her, jeg vil ikke flytte den, men den kunne måske gro bedre i en mere næringsrig jord.
Her et foto fra sidste år som faktisk er bedre,men som i år med 2 blomster.

Fritillaria affinis var lutea
Endnu en Frit fra USA,der er flere varianter af affinis,den gror i det nordvestlige USA og ned til midten af Californien.
Fritillaria affinis

Fritillaria affinis var. tristulis
Den største af affinis typerne,og den mest imponerende med de store klokker i chokoladefarve,her bliver den ca 50cm høj,men det kommer an på  løgstørrelsen.
F.Affinis var tristulis
fritillaria biflora "martha roderick"
For helhedens skyld er her et par mere fra haven i DK,jeg har dem ikke her i Spanien,men nu vi har fat i de amerikanske fritillaria.
Fritillaria glauca.
Foto er et scannet papirfoto.
En fin lille sag som kun bliver 10 cm høj med en flot gul blomst,specielt indvendig er den meget flot,den stammer fra det nordlige Californien.


Til slut en af de sidste fritillaria som blomstrer:
Fritillaria acmopetala.
Fra Tyrkiet og en af de nemmeste til haven.








onsdag den 17. april 2013

Sol sommer og blomster.

Ja det lyder jo herligt,men det er faktisk hvad vi oplever lige nu,temperatur på omkring 22-25C,masser  af sol samt let vind,meeeen det er lidt i overkanten på denne årstid trods alt,lader dog til vi skal ha noget køligere vejr om et par dage!
Alting blomstrer lige nu dvs.alle slags  tulipaner,de første skægiris,ja selv nogle gladiolus er begyndt at sætte blomster!!
Banbury Ruffles
Denne lave iris er i fuldt flor flere steder på marken,og ser rigtig godt ud,både som enkelt plante eller som her i en større gruppe.
Irish Moss
Ja så har vi fået en gang heste-gødning,vi bruger det til grøntsagerne,alm jordforbedring,samt toplag mellem bl.a hemerocallis,liljer og som næste foto viser ,ved vores spuriairis,de elsker den næring som gødningen her giver.

Der er nogle enkelte narcisser i blomst og de sidste er lige ved at springe ud,næsten alle typer af tulipaner har blomstret samtidig ,hvilket er lidt øv,men det er jo naturens luner som spiller ind her.
Her er lidt fotos af tulipaner samt narcisser:
Geranium
Broadway Star

Tulipa clusiana "Pepermint Stick"
Alle de små tulipaner er virkelig gode og holdbare,og i Clusiana gruppen findes en række forskellige varianter.
Her en lysegul variant.




Tulipa praestans "Shogun"

Norris T-N85H
De første ariliris er startet,og de næste dage byder på flere i blomst.
Selvom der er masser af arbejde,må der også være tid til en slapper!!








onsdag den 10. april 2013

Travlhed.

Det er et stykke tid siden jeg har blogget, men der er lige nu en hel del arbejde  på marken og dagen forsvinder hurtigt,jeg får desværre ikke besøgt alle de blogs jeg er tilmeldt,men det kommer nok senere:)

Her et lille udpluk af det som blomstrer lige nu.
Tulipa "Little Beauty"
Der er blomst i mange af de små tulipaner,jeg vil senere vise en del af dem her.
Narcissus "Double Fashion"
Lige nu er det højsæson for alle narcisserne ,vil samle en buket og vise senere.
Alle junoiris topper lige nu med dette fantastiske flor!
Nu er sæsonen for skægiris startet!, denne lille sag begyndte blomstring i går,det her er en af mine første kryds med de små iris,den er vel 15-20 år gammel.
I naturen er der også vældig gang i blomstringen,denne lille blomst gror mange steder,selve blomsten er 1-2 cm,og planten er krybende,jeg tror det er en potentilla men er langtfra sikker.





onsdag den 3. april 2013

Lidt Junoiris og andet

Sol "sommer" blå himmel og idag skulle vinden blive forholdsvis rolig,dagsorden på marken er som altid lugning!!
Mange ting er i blomst nu,og det går rigtig stærkt.

Så er tiden kommet hvor de forskellige junoiris blomstrer,for ikke så længe siden viste jeg iris magnifica,den er stadig i blomst på vores mark.
Her en hybrid som ligger meget tæt på magnifica,men den er dog lidt mindre og en smule anderledes i farve,den gror superfint og deler sig hurtigt.
Iris Graeberiana "Yellow Falls"
Her fra vores lille have,men vi har et rimelig antal på marken også.
Juno iris "Night Hero"   (zenaide x bucharica)
En af Alan McMurtries  junohybrider.


Denne går under betegnelsen Juno willmothiana alba,man ved rent faktisk ikke præcis forældrene bag denne hybrid,men vokser uden problemer ,selv i Danmark bredte den sig kraftigt.
Ice Follies
I år er der rigtig mange  blomster af denne narcis,vi har tæt på 400 stilke som stort set alle vil blomstre her i weekenden.

De første tulipanhybrider !
Romulea diversiformis
Blandt potterne med frøplanter dukkede denne romulea op forleden med sin skønne gule blomst,det har taget 2 år fra frø til blomst.